Ogrevan varnostni pas pozimi poveča doseg električnih avtomobilov (video)

ByA.K.

8. januarja, 2023
ogrevan pas zajem

Ogrevan varnostni pas pozimi poveča doseg električnih avtomobilov

Pri električnih avtomobilih zunanja temperatura resnično vpliva na doseg. Vse odkar je Volvo pred nekaj desetletji patentiral ogrevani varnostni pas, se le ta ni veliko spremenil. V novejši zgodovini je bilo nekaj idej, tudi o vgradnji zračne blazine in grelca, a nihče ni spremljal vpliva na druge sisteme v vozilu.

No, vsaj do sedaj, ko ZF predstavlja ogrevan pas imenovan Heat Belt. ZF pravi, da bo ta sistem drastično povečal doseg električnih avtomobilov in sicer do 15 odstotkov. 

Praksa je pokazala, da je deklariran doseg na električnih avtomobilih v zimskih mesecih in hladnejšem vremenu nemogoče doseči. Tako kot klasični avtomobili porabijo več goriva, električni avtomobili potrebujejo več energije. 

Avtomobil, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem ime veliko odpadne toplote, elektromotor z veliko višjo stopnjo izkoriščenosti medtem toplote praktično ne proizvaja. Zato je v električnih avtomobilih v ogrevalni sistem treba vgraditi ločen grelec. Dobra novica je, da ogrevanje deluje tako rekoč takoj, ko zaženete avto. Slaba novica je, da je potrebna dodatna energija. 

ZF pravi, da bi ogrevan pas zmanjšal potrebo po ogrevanju celotne kabine. Njihove projekcije pravijo, da je za vzdrževanje temperature 40⁰ C dovolj le 70 W moči. To je bistveno manj od več kot 1 kW, kolikor porabi ogrevanje avtomobila.

Zanimivo je tudi, da so ogrevane varnostne pasove leta 2018 napovedali pri Fordu in leta 2019 pri Mercedesu, a v serijski proizvodnji ideja ni zaživela. Sodeč po teh rezultatih in po tem, da grelec ne vpliva na učinkovitost pasu in varnost potnikov, je realno pričakovati, da bo Heat Belt postal resničnost, vsaj pri dražjih električnih avtomobilih. 

Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

V letu 2024 prihaja cenejši model Tesla avtomobila

O modelu Tesla 2 se govori že dolgo, a zdaj vemo, kdaj bi se avtomobil lahko pojavil na cestah. Podjetje Loop Ventures, ki že leta spremlja Teslino poslovanje, je sporočilo, da bo ameriški proizvajalec kmalu predstavil model 2. Resda ni nujno, da se bo novi model tako imenoval, a je gotovo, da bo to najcenejši Teslin avto doslej. 

Predpostavke, ki temeljijo na informacijah iz virov blizu podjetja, pravijo, da bo model 2 prišel leta 2024 in da bo cena avtomobila okoli 25.000 dolarjev… več tukaj.