Italijanski okoljski aktivisti so včeraj svoje roke prilepili na steklo, ki ščiti mojstrovino Sandra Botticellija v galerijah Uffizi v Firencah.

Iz muzeja so sporočili, da je slika, Primavera ali Pomlad, zaradi stekla nepoškodovana. Steklo so zaradi varnosti postavili pred nekaj leti. Skupaj z drugo mojstrovino firenškega umetnika, Rojstvo Venere, sta ikonični platni iz poznega 15. stoletja med najbolj priljubljenimi umetninami muzeja. Slika je velika, približno dva metra visoka in široka več kot tri metre.

Karabinjerji so povedali, da sta dve mladi ženski in moški (vsi Italijani) kupili vstopnice in v sobi Uffizija organizirali protest. Aktivisti so sedeli na tleh. Izobesili so transparent z napisom “Zadnja generacija brez plina brez premoga.”

Časnik Corriere della Sera je citiral aktiviste, ki so v izjavi dejali: “Ali je danes mogoče videti tako lepo pomlad?”

Trojico so odpeljali na policijsko postajo v Firencah. Italijanski mediji poročajo, da so aktivistom izdali uradne ukaze, s tri letno prepovedjo zadrževanja v Firencah. Za prepoved so uporabili podobno strategijo, ki se pogosto uporablja za nasilne nogometne navijače.

Ne spreglejte:

Vrgel torto v sliko Mona Lise

Ljudje so bili v slavnem pariškem muzeju Louvre naravnost šokirani, ko je “invalidna starka” skočila iz invalidskega vozička, da bi slavno sliko Mona Lise popackala s torto.

Iz muzeja so sporočili, da je moški, preoblečen v starejšo žensko na invalidskem vozičku, skočil in vrgel torto v slavno sliko… več tukaj.

Foto: Ultima Generation/AP

By A.K.

Komentar: