Okrepljen vojaški vozni park: Iz ZDA prispelo 37 novih vozil

ByA.K.

26. decembra, 2023 ,
Foto: Zajem zaslona

Okrepljen vojaški vozni park: Iz ZDA prispelo 37 novih vozil

V Luko Koper je iz ZDA prispelo 37 novih vozil, kar pomeni nadaljnjo okrepitev slovenske vojaške flote. Nove pridobitve se pridružujejo že obstoječim 38 vozilom, s prihodom še 86 vozil v naslednjih dveh letih.

Prispela pošiljka, težka skoraj 250 ton, je “božični paket” za slovenske vojake, čeprav bodo zaradi carinskih postopkov morali na prve preizkusne vožnje počakati. “Transport v vojašnico je predviden za 3. januar, oborožitvene postaje pa pričakujemo marca prihodnje leto,” pojasnjuje Željko Kralj iz MORS. Ameriška vlada bo v prihodnje dobavila še 86 oklepnikov, ki bodo postopoma nadomestili Humvee vozila. Za vsak JLTV je bilo plačanih približno 900 tisoč evrov, kar predstavlja več kot 30 milijonov evrov.

Po odpovedi pogodbe z nemškimi Boxerji, slovensko obrambno ministrstvo išče novega dobavitelja za osemkolesnike. “Še vedno potekajo pogovori o novem razpisu,” dodaja Kralj. Neuradno se zanimajo za poljske Rosomake, a odločitev še ni sprejeta. Opozicija kritizira to izbiro kot zastarelo in opozarja na izgubljene ugodnosti prejšnje pogodbe z Nemci. Kljub neizpeljanemu poslu s Boxerji, ki bo Slovenijo stal več kot štiri milijone evrov, minister Šarec zagotavlja, da bo formalni izstop iz OCCAR-ja kmalu urejen.

Obrambni minister Marjan Šarec poudarja, da so nova vozila vrhunska in da se njihovo uvajanje odvija dobro. Po drugi strani nekdanji obrambni minister Matej Tonin opozarja, da je vlada z odstopom od nemških Boxerjev naredila veliko napako in da bi morali prevzeti odgovornost za svoje odločitve.

Slovenska vojska s tem nadaljuje svoj razvoj in modernizacijo, čeprav se sooča z izzivi pri izbiri in dobavi novejših bojnih vozil.

vir; Foto: Zajem zaslona (24UR); Portal24