Okusen kruh brez kvasa, malo sode bikarbone je dovolj

ByAna Koren

21. januarja, 2023

Okusen kruh brez kvasa, malo sode bikarbone je dovolj

To je vrsta kruha, ki je hiter za pripravo, saj se namesto klasičnega kvasa kot vzhajalnega sredstvo uporablja soda bikarbona. Sestavine, ki jih potrebujete za klasičen soda kruh, so moka, soda bikarbona, sol in pinjenec. Pinjenec vsebuje mlečno kislino, ki reagira s sodo bikarbono in pri tem ustvari drobne mehurčke ogljikovega dioksida.

Dodate lahko tudi druge sestavine, kot so maslo, jajca, rozine, semena ali oreščki. 

Na Irskem ga zaužijejo pri skoraj vsakem obroku

Zaradi preprostosti je ta vrsta kruha postala v poznem 19. stoletju priljubljena po vsem Britanskem otočju, še posebej dobro je bil sprejet na podeželju Irske, kjer ga pogosto jedo še danes. Na Irskem ga jedo s skoraj vsakim obrokom in je tako univerzalen, da je običajna polnozrnata različica znana preprosto kot črni ali pšenični kruh.

Odlično se poda k vsemu, od masla do juhe do dimljenega lososa in mehkega sira, pri njegovi pripravi pa ostane zelo malo posode za pomivanje. S tako preprostim receptom za soda kruh ni izgovora, da ga ne poskusite.

Moka

Tradicionalni soda kruh mora biti vlažen in drobljiv, ne rahel in zračen. Lahko je iz bele ali črne moke, praviloma se uporablja polnozrnata pšenična moka. Polnozrnata moka daje kruhu gost okus po oreščkih, najboljšo teksturo pa boste dobili, če boste uporabili grobo mleto moko.

Tekočina

Tradicionalna tekoča sestavina, ki se uporablja za pripravo soda kruha, je pinjenec. Pinjenec ali pinjenec je mlečni izdelek z nizko vsebnostjo maščob, ki ostane kot stranski proizvod po stepanju masla. Uporablja se za reakcijo s sodo bikarbono za začetek procesa vzhajanja testa. Pinjenec lahko kupite skoraj v vsaki trgovini, zlahka pa ga nadomestite z mlekom, ki ste mu dodali malo limoninega soka.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je ključna sestavina soda kruha. Uporablja se kot vzhajalno sredstvo in ko reagira s pinjencem, ustvari mehurčke ogljikovega dioksida, ki povzročijo vzhajanje kruha.

Začimbe

Soda kruh je tradicionalno začinjen s soljo in je običajno precej slan. Lahko ga uravnotežite z malo sladkorja, ni pa nujno. 

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 450 g polnozrnate pšenične moke
  • 50 g grobih ovsenih kosmičev
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 žlica nerafiniranega sladkorja
  • 450 ml pinjenca

Priprava

Priprava soda kruha je hitra in enostavna. Zmešajte moko, pinjenec in sodo bikarbono, oblikujte hlebček in specite. Ko je kruh pečen, je pripravljen za uživanje in ga lahko postrežemo z maslom ali medom, pa tudi k slanim jedem, kot so juhe in enolončnice.

Dober tek!

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Recept za najbolj zdrav kruh, pripravite ga doma

Če je edina stvar, ki vam preprečuje, da bi jedli bolj zdravo to, da se ne morete odreči kruhu, se morate naučiti, kako doma pripraviti Ezekielov kruh. Priprava tega zdravega in hranljivega kruha sicer zahteva malo več truda, a rezultati so vredni tega.

Ezekielov kruh ima svetopisemsko ime zaradi dela, ki pravi: “Vzemite pšenico in ječmen, fižol in lečo, proso in piro; dajte jih v skledo in uporabite za pripravo kruha.” Te sestavine tvorijo osnovo Ezekielovega kruha a, ko pripravljate svoj kruh ste lahko zelo domiselni… več tukaj.