Okusen piščanec s parmezanom in njoki iz ene ponve
Ameriška kuhinja je bogata z raznolikimi okusi, včasih pa se prepusti italijanskemu navdihu. Eden izmed takšnih okusnih jedi je priljubljeni pohan piščanec s parmezanom. Ta jed vas bo zagotovo popeljala na kulinarično potovanje, kjer boste uživali v bogatem in kremastem okusu topljenega sira. In najboljše od vsega, ta različica tega okusnega obroka je pripravljena v eni ponvi, kar precej poenostavi pripravo, hkrati pa ohrani vse pomembne sestavine iz originalnega recepta.
Sestavine za piščanca s parmezanom in njoki iz ene ponve:
- 2 kosa piščančjih prsi brez kože in kosti,
- 2½ čajne žličke soli, razdeljene,
- ¼ skodelice moke,
- ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja,
- 8 strokov česna, drobno sesekljanega,
- ½ čajne žličke mlete rdeče paprike,
- 800 g pelatov iz pločevinke,
- 1½ čajne žličke sladkorja,
- 500 g krompirjevih njokov,
- 60 g parmezana, drobno naribanega,
- 230 g mocarele, narezane na kocke,
- sveži listi bazilike, za serviranje.
Priprava piščanca s parmezanom in njoki iz ene ponve:
- Iz vsakega kosa piščančjih prsi naredite 2 fileja. Posolite jih s približno 2 žličkama soli, prestavite v skledo in potresite z moko. Enakomerno prekrijte fileje s fino plastjo moke.
- V veliki litoželezni ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Cvrite fileje po dva naenkrat, dokler ne dobijo lepe zlato rjave barve, po potrebi dolijte več olja. Meso nato vzemite iz ponve in ga odložite.
- Zmanjšajte ogenj in v ponvi dodajte sesekljan česen in drobno mleto rdečo papriko ter pražite 1 minuto.
- Dodajte cele olupljene pelate (lahko jih malce zdrobite z rokami), preostanek soli in sladkorja. Pustite, da omaka vre in med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se ne zgosti, kar traja približno 5 minut.
- V omako dodajte njoke in med nenehnim mešanjem kuhajte, dokler se njoki ne zmehčajo, kar traja manj kot 2 minuti. Nato omako odstranite z ognja.
- Položite piščanca v enem sloju po njokih v omaki. Potresemo s parmezanom in mocarelo.
- Pekač prestavite v pečico in pecite, dokler se sir ne stopi in zlato obarva, kar traja 5 do 8 minut.
- Končno jed okrasite z lističi sveže bazilike in postrezite.
Dober tek!
Ne spreglejte