Okusna kitajska svinjina v sladko-kisli omaki
Hrustljavo ocvrta svinjina v sladki in pikantni omaki je priljubljena jed v kitajski kuhinji. Ta okusna poslastica se znajde tako v vrhunskih restavracijah kot tudi v družinskih kuhinjah ter uličnih lokalih na domači celini. Pravzaprav je tako oboževana, da se ji ne morete izogniti.
Najboljše pa je, da jo lahko zlahka pripravite kar sami doma. Priprava hrane vam bo vzela le približno dvajset minut, obrok pa bo pripravljen v eni uri. Svinjino marinirate v mešanici sojine omake, sladkorja, soli in belega popra ter jo nato ocvrete v hrustljavem koruznem škrobu, ki doda poseben pridih.
Tudi pri pripravi omake ni potrebno skrbeti, saj je enostavna za pripravo, tudi če jo delate prvič. Omaka je sestavljena iz kečapa, sladkorja, riževega kisa in sojine omake, medtem ko so mehki in sočni koščki ananasa odlično dopolnjujejo okus ocvrtega mesa. Tradicionalno se ta jed postreže z rižem, kar dopolni čudovito sladko-kislo kombinacijo.
Sestavine za svinjino v sladko-kisli omaki:
Meso:
- 450 g svinjskega plečeta, narezanega na grižljaje,
- 1 žlica svetle sojine omake,
- ½ čajne žličke sladkorja,
- 1/4 čajne žličke soli,
- 1/4 čajne žličke belega popra,
- 1 veliko jajce,
- 1 skodelica koruznega škroba,
- Olje za cvrtje.
Omaka:
- 1/4 skodelice vode,
- 1/4 skodelice sladkorja,
- 3 žlice kečapa,
- 2 žlici riževega kisa,
- 1 žlica svetle sojine omake,
- 1/4 čajne žličke soli,
- 1 žlica koruznega škroba, razmešana z 1 žlico vode,
- 1/2 rumene paprike, sesekljane,
- 1/2 rdeče paprike, sesekljane
- 1 skodelica ananasa, narezanega na koščke.
Priprava svinjine v sladko-kisli omaki:
- Kose svinjine marinirajte v mešanici sojine omake, sladkorja, soli in belega popra. Pustite marinirati pri sobni temperaturi.
- V veliki skledi rahlo stepite jajce. Koruzni škrob dajte v ločeno skledo.
- V drugi posodi naredite omako. Z metlico zmešajte vodo, sladkor, kečap, rižev kis, sojino omako in sol. Pustite na stran. Sesekljajte papriko in ananas.
- V ponvi segrejte olje. Svinjino je treba cvreti v globokem olju, zato je najbolje uporabiti globoko ponev ali lonec.
- Več kosov mesa povaljajte v jajcu in nato v koruznem škrobu ter ocvrite v porcijah. Ocvrte kose mesa odstranite na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.
- Zmešane sestavine za omako dajte v globoko ponev in pustite na zmernem ognju, da rahlo zavrejo. V koruznem škrobu razmešajte 1 žlico vode, nato vlijte v ponev in med mešanjem kuhajte, dokler omaka ponovno ne zavre. Dodajte sesekljano papriko in ananas ter odstavite z ognja. Nato primešajte ocvrto svinjino in dobro premešajte.
- Postrezite takoj in uživajte v okusu kitajske svinjine v sladko-kisli omaki, ki ste jo pripravili kar doma.
vir Foto: Wikimedia_Neodim + Nd