Oliebollen – nizozemski ocvrtki, slastni so!

ByAna Koren

2. decembra, 2022

Oliebollen – nizozemski ocvrtki, slastni so!

Oliebollen je vrsta tradicionalnih nizozemskih in belgijskih ocvrtkov, pogosto jim pravijo tudi predhodnik krofov. Ime oliebollen se dobesedno prevede kot oljne kroglice ali oljne bunkice, gre pa za testo, ki ga pripravimo iz moke, jajc, kvasa, mleka in pecilnega praška ter nato ocvremo v globokem olju.

Tako kot ocvrtki, so te slastne ocvrte kroglice tradicionalno potresene s sladkorjem v prahu, nekatere različice pa so polnjene z rozinami ali kandiranim sadjem, ki ga pred cvrenjem vmešamo v testo. Pozimi lahko te mastne prigrizke kupite na uličnih stojnicah po vsej Nizozemski in Belgiji, še posebej pa so priljubljeni za Božič in novo leto.

Zakaj se oliebollen in ocvrtki jedo pozimi?

Obstaja več teorij o tem, zakaj se oliebollen uživa okoli Božiča in novega leta. Ena izmed njih pravi, da ta praksa izvira iz srednjega veka. V mnogih pokrajinah je bil med martinovim in božičem v navadi post, po koncu tega posta je sledilo praznovanje.

Pomemben del tega praznovanja so bile različne vrste tort in pit, saj so bile izdatne in nasitne, zato kot nalašč za zimsko obdobje, še posebej po dolgem postu.

V času med Božičem, Novim letom in Veliko nočjo je obstajala tudi poznosrednjeveška navada, da so reveži in potepuhi hodili od vrat do vrat in prosili za hrano v zameno za novoletno željo ali pesem. Te poslastice so bile verjetno del te tradicije, ker so bile poceni za izdelavo, a zelo okusne.

Pripravo dobro poznamo

Potrebovali boste dve žlici za oblikovanje in obdelavo testa ter žlico z režami, da odstranite oliebollen iz vročega olja. Oliebollen lahko naredite z rozinami, kandiranim sadjem in celo s koščki narezanega jabolka, edini obvezen dodatek je posip sladkorja v prahu. 

Oliebollen – recept

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 200 ml mleka
  • 7 g suhega kvasa
  • 300 g moke
  • 1 jajce
  • 1 ščepec soli
  • 1 jabolko
  • rozine po okusu
  • Dodatno
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posipanje

Postopek priprave:

V mlačno mleko vmešajte kvas. Pustite nekaj minut, da se raztopi in aktivira.

V veliko skledo presejete moko in sol. Kvasno-jajčno zmes vmešajte v moko in zmešamo v gladko zmes.

Primešajte rozine, ki ste jih predhodno namočili v rumu ali topli vodi, in naribano jabolko.

Skledo pokrijte in pustite testo na toplem, da se podvoji, približno 1 uro.

V globoki ponvi segrejte olje na 190 stopinj. Z 2 kovinskima žlicama oblikujte kroglice iz testa in jih previdno spustite v vroče olje.

Kroglice cvrite do zlato rjave barve, približno 8 minut.

Krofki naj bodo mehki in ne mastni (če olje ni dovolj segreto, bodo zunaj žilavi, znotraj pa mastni).

Končane ocvrtke odcedite na papirnatih brisačah in potresite s sladkorjem v prahu. Jejte še vroče!

Dober tek!

Foto: iStock