Olimpijske igre 2024: Resnična enakost spolov ali le obljuba?

Foto: Freepik

Olimpijske igre 2024: Resnična enakost spolov ali le obljuba?

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je napovedal, da bodo poletne olimpijske igre v Parizu leta 2024 prvič v zgodovini zaznamovale popolno enakost spolov, s 50-odstotno udeležbo tako moških kot žensk. Ta trditev prihaja v luči nedavne razglasitve in uporabe hashtagov, kot je #GenderEqualOlympics, ki poudarjajo ta dosežek. Kljub temu da je bil že na igrah v Tokiu leta 2021 dosežen skorajšnji paritetni delež udeležbe žensk, ki je znašal 48,8 odstotka, se poraja vprašanje, ali je trditev o popolni enakosti spolov resnično utemeljena.

MOK je sicer uvedel nekatere spremembe za izboljšanje spolne paritete, kot je preoblikovanje dogodka hoja na 50 km v mešano štafeto in dodajanje enega težnostnega razreda za ženski boks. Kljub temu pa so nekateri športi, kot sta rokoborba in ritmična gimnastika, še vedno omejeni na samo en spol. Poleg tega bo na prihajajočih igrah več moških dogodkov (157) v primerjavi z ženskimi (152).

Številčna pariteta ne pomeni nujno enakosti spolov

Michele Donnelly, docentka za športni menedžment na univerzi Brock, opozarja, da številčna pariteta ne pomeni nujno enakosti spolov. Pojasnjuje, da enakost spolov zajema širše razumevanje, ki presega enako število priložnosti, vključujoč enake pogoje sodelovanja za moške in ženske. Donnelly izpostavlja, da so med igrami še vedno prisotne spolne razlike, ki vključujejo dolžino dirk, velikost in težo opreme ter uniforme.

Poleg tega so ženske še vedno močno podzastopane v vlogah trenerk in tehničnih uradnic. Donnelly izraža zaskrbljenost, da bi lahko prizadevanja za doseganje enakovrednosti med spoloma na igrah povzročila odvzemanje priložnosti enemu spolu za dodajanje drugemu, kar po njenem mnenju ne ustreza pravi definiciji enakosti spolov.

Zgodovina žensk na olimpijskih igrah kaže na dolgotrajen boj za enakopravno zastopanost. Od prepovedi ženskam nastopiti na prvih modernih igrah leta 1896 do njihove omejene udeležbe v naslednjih desetletjih, je bil napredek počasen. Leta 2014 je MOK med svoje cilje končno dodal popolno enakost spolov, kar odraža dolgo pot do dosežene enakopravnosti med spoloma na olimpijskih igrah.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: