Olive kot orožje proti debelosti in diabetesu?

Oljka [Foto: Pixabay]

Olive kot orožje proti debelosti in diabetesu?

Skupina ameriških znanstvenikov je v olivah odkrila sestavino, za katero verjamejo, da bi lahko igrala ključno vlogo v boju proti debelosti in sladkorni bolezni. Raziskovalci z univerze Virginia Tech so izvedli poskuse na miših, ki so pokazali, da elenolna kislina iz oljk učinkovito znižuje krvni sladkor in pomaga pri izgubi teže.

Kljub nizki naravni vsebnosti elenolne kisline v olivah, znanstveniki upajo, da bi njihova raziskava lahko vodila do razvoja varnih in cenovno dostopnih naravnih proizvodov za nadzor debelosti in sladkorne bolezni tipa 2 pri ljudeh. “Spremembe življenjskega sloga in ukrepi javnega zdravja imajo omejen vpliv na naraščajočo razširjenost debelosti, ki je eden od glavnih dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen tipa 2,” je pojasnil glavni raziskovalec Dongmin Liu, profesor na Oddelku za prehrano ljudi, hrano in vadbo na Univerzi Virginia Tech.

Liu poudarja, da so obstoječa zdravila proti debelosti neučinkovita pri dolgoročnem vzdrževanju izgube teže, so draga in predstavljajo tveganje za zdravje. Njegova ekipa si prizadeva za razvoj varnejšega, cenejšega in večnamenskega zdravila, ki bi preprečevalo pojav presnovnih motenj in sladkorne bolezni tipa 2.

Na strokovni konferenci v Chicagu so Liu in njegovi sodelavci predstavili rezultate raziskave, ki je pokazala, da je pri miših, ki so štiri do pet tednov prejemale elenolno kislino, prišlo do 10,7-odstotnega zmanjšanja debelosti. Prav tako so se raven krvnega sladkorja in občutljivost za inzulin znižale na primerljive ravni zdravih, vitkih miši.

Olive in oljčno olje so pomemben del sredozemske prehrane. Oljčno olje, ki velja za bolj zdravo alternativo rastlinskim oljem in oljem iz semen, preprečuje kognitivni upad, kar potrjuje tudi nedavna študija, ki so jo 28 let izvajali na 90.000 ljudeh.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay