Omrežje Bitcoin zaključilo četrto ‘razpolovitev’ nagrad rudarjem 

ByAna Koren

20. aprila, 2024
Foto: Freepik

Omrežje Bitcoin zaključilo četrto ‘razpolovitev’ nagrad rudarjem 

Bitcoin omrežje je v petek zvečer zaključilo svojo četrto “razpolovitev”, pri čemer se je nagrada za rudarje prepolovila na 3,125 bitcoinov iz prejšnjih 6,25. To pomembno zmanjšanje nagrad je pričakovano poglobilo razpravo o dolgoročnem vplivu na dobičkonosnost rudarskih operacij in prihodnje cene bitcoina. V tednu pred dogodkom je cena bitcoina padla za približno 4 odstotke na 64.100 dolarjev, kar kaže na nestanovitnost in negotovost vlagateljev. Kljub temu, da kratkoročni vpliv razpolovitve na ceno ni neposreden, zgodovina kaže, da so bile po preteklih razpolovitvah v letih 2012, 2016 in 2020 opažene znatne rasti, s povečanji cen za 93-krat, 30-krat in 8-krat od dneva razpolovitve do vrha naslednjega cikla.

JPMorganov analitik Reginald Smith opozarja, da bi razpolovitev lahko prepolovila prihodke v industriji, kar bi spodbudilo val konsolidacije in zapiranja manjših operaterjev. To bi lahko dolgoročno racionaliziralo hashrate omrežja in kapitalske stroške, kar bi koristilo preživelim rudarskim operacijam.

Delnice rudarskih podjetij, kot je Riot Platforms, so v dneh pred dogodkom prav tako doživele padec. Riot Platforms je na primer do petka zabeležil 41 odstotni padec v primerjavi z rastjo 356 odstotkoc v letu 2023. Gautam Chhugani iz Bernstein opozarja, da bi razpolovitev lahko dodatno razlikovala nizkocenovne zmagovalce od preostalih manjših operaterjev.

Analitiki iz Deutsche Bank in JPMorgan so izrazili skrb, da so kratkoročna nihanja cen bitcoina lahko posledica predkupljenih pogojev, in ne pričakujejo znatnih dvigov cen po razpolovitvi. Marion Laboure iz Deutsche Bank je dodala, da je razpolovitev že delno ocenjena v tržne cene.

Kljub trenutnim izzivom analitiki napovedujejo, da bodo cene ostale visoke, ob upoštevanju prihodnjih regulatornih razvojev in možnih odobritev za Ethereum ETF-je. Trenutno se bitcoin trguje za nekaj manj kot 64.000 dolarjev, kar je 13 odstotkov pod njegovo najvišjo zabeleženo vrednostjo 73.797,68 dolarjev marca letos.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Freepik