Opazovalci: EU Financira tehnologijo brezpilotnih letal, ki jo je Izrael uporabljal v vojni v Gazi

Foto: Freepik [fotografija je simbolna]

Opazovalci: EU Financira tehnologijo brezpilotnih letal, ki jo je Izrael uporabljal v vojni v Gazi

Evropska unija (EU) je pomagala financirati tehnologijo brezpilotnih letal, ki jo je Izrael uporabljal v vojni v Gazi, v analizi trdita Statewatch in Informationsstelle Militarisierung (IMI). V analizi je navedeno, da je Xtend proizvajalec dronov, ki naj bi podpiral izraelske obrambne sile, za raziskave in razvoj iz sklada EU Horizon Europe prejel nepovratna sredstva. Poleg tega so druga izraelska vojaška podjetja in ustanove prejela milijone evrov za razvoj brezpilotnih letalnikov v zadnjih letih, kljub domnevni prepovedi financiranja vojaških in obrambnih projektov s strani EU.

Xtend je od sklada Horizon Europe, ki je namenjen raziskavam in inovacijam, za študijo o optimizaciji svojega sistema brezpilotnih letal Skylord Xtender in iskanje strateških partnerjev za proizvodnjo in komercializacijo tehnologije, prejel 50.000 evrov. Podjetje je potem leta 2021 podpisalo pogodbe z ameriškim ministrstvom za obrambo, vključno z izraelsko vojsko. Po napadu Hamasa 7. oktobra na južni Izrael, je Xtend usmeril vso svojo energijo v podporo izraelskim obrambnim silam (IDF), kot je povedal izvršni direktor Aviv Shapira. Na spletni strani podjetja, ki vključuje pričevanja izraelskih vojakov iz Gaze, Xtend trdi, da njihova tehnologija vojakom omogoča izvajanje natančnih manevrov v kompleksnih bojnih scenarijih.

Skupine za človekove pravice so EU pozvale, naj prekine svoj pridružitveni sporazum z Izraelom zaradi posledic izraelskega napada na Gazo, ki vključujejo ogromne civilne žrtve, množično razseljevanje in uničenje infrastrukture. Chris Jones, direktor Statewatcha, je izjavil, da to poročilo kaže, da mora EU natančneje preučiti podjetja, katerim zagotavlja financiranje za raziskave in razvoj, ter dodal, da je treba javni denar uporabljati za javno dobro, in ne za podporo podjetjem, ki profitirajo od vojne in uničenja. Poročilo Statewatch-IMI je razkrilo več drugih projektov, ki jih je financirala EU in prek katerih so izraelskim podjetjem in ustanovam, vključno z ministrstvom za obrambo, namenili milijone evrov javnega denarja.

Izraelsko obrambno ministrstvo

Izraelsko obrambno ministrstvo je bilo vključeno v vsaj dva raziskovalna projekta brezpilotnih letal, ki ju podpira EU, in sicer ResponDrone in UnderSec, za svoje delo pa je prejelo skupno 200.000 evrov. ResponDrone, ki se je začel maja 2019, je prejel skoraj 8 milijonov evrov sredstev EU za razvoj brezpilotnega zračnega sistema za podporo službam za nujno pomoč ter operacijam iskanja in reševanja. UnderSec je prejel 6 milijonov evrov financiranja iz Bruslja za razvoj sistemov z multimodalnimi senzorji in robotskimi sredstvi, ki se lahko uporabljajo v tehnologiji dronov. Oba projekta imata jasno potencialno vojaško uporabo, kot trdi poročilo.

To ni prvič, da je bilo financiranje EU za izraelske vojaške in obrambne projekte postavljeno pod vprašaj. Februarja je poslanka Evropskega parlamenta Clare Daly izrazila zaskrbljenost, da je bil denar Horizon Europe, ki so ga financirali evropski davkoplačevalci, namenjen kontroverzni vohunski programski opremi Pegasus, izdelani v Izraelu, ki se uporablja za napad na novinarje in politike po vsem svetu. Christoph Marischka iz IMI je dejal, da so “varnostne raziskave” EU od začetka usmerjene v dvojno rabo in so bile darilo evropski, turški in izraelski orožarski industriji, pri čemer je logična posledica, da se rezultati te raziskave zdaj uporabljajo na različnih bojiščih, kot je Gaza.

Leta 2021 je skupina 60 levih in zelenih evropskih poslancev pozvala Evropsko komisijo, naj začasno prekine sodelovanje Izraela v programu Horizon Europe, češ da država ne spoštuje vrednot, ki naj bi jih EU zapisala v svoj program za raziskave in inovacije, vreden 95,5 milijarde evrov. Poslanci so takrat zahtevali, da se Izraelu prepove vstop, dokler ne zagotovi pravic Palestincev, saj raziskave in inovacije “ne morejo priti na račun spoštovanja človekovih pravic in vladavine mednarodnega prava”.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik