OPEC+ zmanjšanje proizvodnje nafte podaljšal do leta 2025

ByMiha Kovač

3. junija, 2024 , ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

OPEC+ zmanjšanje proizvodnje nafte podaljšal do leta 2025

Organizacija držav izvoznic nafte in njeni zavezniki, znani kot OPEC+, so se v nedeljo dogovorili, da bodo prostovoljno zmanjšanje proizvodnje surove nafte za 2,2 milijona sodov na dan podaljšali do leta 2025. Prvotno so bila ta zmanjšanja dogovorjena decembra in naj bi se iztekla konec tega meseca.

Zmanjšanja so dodatek k že prej dogovorjenim zmanjšanjem za 3,66 milijona sodov na dan v letih 2022 in 2023. Takrat je skupina pod vodstvom Savdske Arabije in Rusije poskušala zajeziti upočasnjeno povpraševanje in naraščajočo proizvodnjo iz Združenih držav.

OPEC+ je objavil tudi svoje proizvodne zahteve za leto 2025 za države članice in nečlanice. Zahteve ostajajo v bistvu enake letošnjim. Edina izjema je proizvodna kvota Združenih arabskih emiratov, ki se je povečala za 300.000 sodov na dan, s postopnim uvajanjem od januarja do septembra 2025.

Kljub zmanjšanju, ki predstavlja približno 5,7 odstotka svetovne ponudbe surove nafte, in napetostim na Bližnjem vzhodu, so svetovne cene nafte od začetka aprila padle za približno 10 odstotkov. Takrat so cene dosegle najvišjo vrednost v petih mesecih.

Cena surove nafte Brent, svetovne referenčne vrednosti nafte, se je v petek trgovala pri 82 dolarjih za sod. To je manj kot 91 dolarjev v začetku aprila, ko je domnevni izraelski zračni napad na iransko veleposlaništvo v Siriji vznemiril naftne trge. Cena zahodnoteksaške nafte Intermediate, referenčne vrednosti v ZDA, je padla s skoraj 87 dolarjev na sod na 78 dolarjev.

Umirjene cene

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada Savdska Arabija potrebuje nafto Brent pri približno 81 dolarjih za sod, da bi uravnotežila svoj proračun. Umirjene cene so delno posledica rekordne proizvodnje nafte v ZDA, ki je povečala svetovno ponudbo, ter zaskrbljenosti zaradi počasnega povpraševanja na Kitajskem in v drugih večjih gospodarstvih.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v svojem najnovejšem mesečnem poročilu znižala napoved rasti svetovnega povpraševanja po nafti v letošnjem letu za 140.000 sodčkov na dan na 1,1 milijona sodčkov na dan, pri čemer je navedla šibko povpraševanje v razvitih gospodarstvih, zlasti v Evropi.

Kljub slabši napovedi rasti se lahko pojavi krč v ponudbi, saj IEA pričakuje, da se bo svetovna ponudba letos povečala le za 580.000 sodčkov na dan. Marca je agencija izjavila, da pričakuje, da bo leta 2024 prišlo do primanjkljaja v ponudbi, če bo OPEC+ podaljšal zmanjšanje proizvodnje do konca leta.

Nedeljska odločitev OPEC+ sovpada s prodajo delnic naftne družbe Aramco s strani Savdske Arabije. Vlada prodaja manj kot 1 odstotek družbe v poslu, ki bi lahko zbral 13 milijard dolarjev za projekte gospodarske diverzifikacije.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Nafta