OpenAI objavil serijo Muskovih e-poštnih sporočil

Foto: Pexels

OpenAI objavil serijo Muskovih e-poštnih sporočil

V svetu tehnologije in umetne inteligence (AI) se je zgodil nenavaden preobrat, ko je Elon Musk, eden izmed soustanoviteljev OpenAI, vložil tožbo proti podjetju, obtožujoč ga odmikanja od svoje osnovne, neprofitne misije v težnji za dobičkom. Muskova poteza je za mnoge presenečenje še posebej glede na to, da je Musk sam v preteklosti igral ključno vlogo v razvoju in usmeritvi podjetja.

OpenAI, znan po svojem revolucionarnem delu na področju generativne umetne inteligence, kot je ChatGPT, se je znašel pod ognjem zaradi svojega partnerstva z Microsoftom, vrednega 13 milijard dolarjev, in zaradi svoje odločitve, da najnovejše AI tehnologije zadrži zase. Musk v tožbi, ki je bila vložena prejšnji teden na kalifornijskem sodišču, trdi, da sta podjetje in njegovo partnerstvo z Microsoftom kršila ustanovno listino OpenAI, s čimer so prekršili pogodbo… o tem smo poročali tukaj.

Tožba Muska prihaja v času, ko je že ustanovil lastno podjetje za umetno inteligenco, imenovano xAI, s čimer je poudarjeno njegovo nezadovoljstvo z usmeritvijo, ki jo je OpenAI vzel po njegovem odhodu. Musk zahteva, da se z sojenjem s poroto podjetje, njegov izvršni direktor Sam Altman in soustanovitelj Greg Brockman soočijo z obtožbami in vrnejo dobiček, ustvarjen s poslovanjem, ki po Muskovem mnenju odstopa od temeljnih načel organizacije.

OpenAI objavil serijo e-poštnih sporočil

V obrambo svojih dejanj je OpenAI objavil serijo e-poštnih sporočil, ki jih je Musk poslal v zgodnjih dneh podjetja, v katerih priznava potrebo po zaslužku velikega denarja za uspeh OpenAI. V enem izmed sporočil je Musk izpostavil, da podjetje brez alternativnih virov prihodkov nima možnosti za uspeh, s čimer je nakazal na potrebo po zbiranju več kot 100 milijonov dolarjev. Ironično, v e-pošti iz leta 2018, je Musk predlagal, da bi OpenAI lahko kupil Tesla, njegovo podjetje za električne avtomobile, kar podjetje ni sprejelo.

Poleg finančnih predlogov je Musk v sporočilu iz decembra 2018 poudaril potrebo po “dramatični spremembi virov”, če želi OpenAI ostati relevanten. “Potrebujete milijarde dolarjev na leto ali pa lahko pozabite na uspeh,” je zapisal Musk, izražajoč upanje, da se moti v svoji presoji.

Transformacija OpenAI iz neprofitne organizacije v profitno podjetje, OpenAI LP, leta 2019, je bila ključna točka v razvoju podjetja. To partnerstvo z Microsoftom je OpenAI postavilo na pot ocenjene vrednosti 90 milijard dolarjev, kar je velik preskok od njegovih skromnih začetkov. Kljub temu so izjave OpenAI ob tožbi odražale žalost nad situacijo z Muskom, izražajoč občudovanje do nekoga, ki jih je navdihnil, da stremijo k večjemu, preden je postal eden izmed njihovih konkurentov.

[Vir: Financial Times]; Portal24; Foto: Pexels