OpenAI Voice Engine: Preboj ali potencialna grožnja?

Foto: Pexels

OpenAI Voice Engine: Preboj ali potencialna grožnja?

OpenAI je razkril revolucionarno orodje z imenom Voice Engine, ki omogoča, da se z le 15-sekundnim posnetkom nekoga glasu ustvari skorajda identična kopija tega glasu. To pomeni, da lahko uporabniki vnesejo besedilo, ki bo nato izrečeno z realistično zvenečimi glasovi, vključno s čustvi, ki so značilna za originalni glas. Razvoj, ki je bil dokončan leta 2022, prinaša občutne inovacije, saj je prvič, da se je podjetje osredotočilo na uporabo dejanskega človeškega glasu.

OpenAI je v petek, 29. marca, v objavi na svojem blogu izrazil zavedanje o potencialnih zlonamernih posledicah, ki bi lahko izhajale iz zlorabe tehnologije sintetičnega glasu. Kot pravijo, pristopajo k širši izdaji te tehnologije s previdnostjo in ozaveščenostjo, v upanju, da bodo spodbudili dialog o odgovorni uporabi sintetičnih glasov in kako se lahko družba prilagodi tem novim možnostim.

Medtem ko ima Voice Engine potencial za različne koristne uporabe, kot so hitro snemanje predstavitev ali izboljšanje komunikacije, obstaja očitno tveganje, da bi se tehnologija lahko zlorabljala. To vključuje možnost, da bi nekdo ukradel glas druge osebe in ga uporabil za goljufive namene, scenarij, ki ni niti malo izmišljen, saj so podobne vrste goljufij že prisotne.

Proaktivni ukrepi proti zlorabam

Kljub tem tveganjem OpenAI poudarja pomembnost pridobivanja povratnih informacij in sodelovanja z različnimi sektorji, vključno z vladami, medijskimi podjetji in izobraževalnimi ustanovami po vsem svetu. Partnerji v teh sektorjih trenutno preizkušajo Voice Engine in so se zavezali, da se ne bodo lažno predstavljali, ob tem pa bodo razkrili uporabo AI ustvarjenega glasu poslušalcem.

Za dodatno varnost je OpenAI v glasove implementiral digitalni vodni žig, s čimer poskušajo zagotoviti, da so uporabniki obveščeni, ko poslušajo sintetično ustvarjen glas. Podjetje predlaga tudi razvoj tehnologij za glasovno avtentikacijo, ki bi zagotovile, da so osebe, katerih glasovi so uporabljeni, to storile zavestno, ter seznam prepovedanih glasov za preprečevanje ustvarjanja glasov javnih osebnosti.

Kljub vsemu navdušenju, ki ga prinaša, je prihodnost Voice Engine še vedno negotova. OpenAI razmišlja o tem, ali in kako bi lahko tehnologijo uvedli v širšo uporabo, pri čemer poudarjajo, da je ključno, da se javnost zaveda obstoja in možnosti te tehnologije, ne glede na to, ali bo na koncu široko dostopna ali ne.

Zaenkrat je jasno, da je Voice Engine znamenje nenehnega napredka v polju umetne inteligence, a hkrati opominja na odgovornost, ki pride z inovacijami – zagotoviti, da tehnologija služi družbi na etičen in varstven način.

[Vir: Tom’s Guide]; Portal24; Foto: Pexels