Operaterji 112 ne bodo zaostrovali stavke, pogajanja se nadaljujejo

ByMiha Kovač

21. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Operaterji 112 ne bodo zaostrovali stavke, pogajanja se nadaljujejo

Operaterji 112 ne bodo zaostrovali stavke, pogajanja se nadaljujejo Sloveniji, so skupaj s sindikatom, ki zastopa njihove interese, odločili, da ne bodo zaostrovali svojih stavkovnih aktivnosti. Poleg tega so preklicali za 27. marec napovedani opozorilni shod. To odločitev so sporočili po seriji pogajanj z vladno pogajalsko skupino, ki jo vodi državni sekretar na obrambnem ministrstvu, Rudi Medved.

Medved je po pogajanjih izjavil, da je večina stavkovnih zahtev operaterjev in sindikata usklajenih, a kljub temu ostaja nekaj odprtih vprašanj, med katerimi izstopa tema uvrščanja dispečerjev v plačne razrede. Pojasnil je, da je vladna pogajalska skupina prišla do roba pooblastil, ki jih ima s strani vlade, zato bo slednjo seznanila z dosedanjim napredkom in si prizadevala pridobiti nadaljnje usmeritve za rešitev odprtih vprašanj.

V izjavi za javnost je Medved izrazil zadovoljstvo, da sta stavkovni odbor in sindikat pristala na nadaljevanje dialoga brez zaostrovanja stavkovnih aktivnosti. “Ustvarili smo zaupanje, da bomo počasi in potrpežljivo prišli do ustrezne rešitve,” je poudaril.

Uvrščanje operaterjev v plačne razrede

Marjan Lah, predsednik Sindikata ministrstva za obrambo, je komentiral, da bo o uspehu pogajanj mogoče govoriti šele, ko bo o stavkovnih zahtevah odločala vlada. Izpostavil je, da je uvrščanje operaterjev v plačne razrede ključno vprašanje, ki bi lahko pripeljalo do zaključka stavkovnega sporazuma. Lah je dodal, da so vprašanje kolektivne pogodbe za dejavnost obrambe, zaščite in reševanja pripravljeni obravnavati v okviru širše prenove plačnega sistema, vendar je poudaril, da brez konkretnih zagotovil ne morejo prekiniti stavke.

Pomemben napredek je bil dosežen tudi pri vprašanju kolektivne pogodbe. Lani je vlada odločila, da ne bo pristopila k pogajanjem o kolektivni pogodbi za obrambni sektor, sedaj pa so se odprli postopki za začetek pogajanj. Do 27. marca je bil določen rok, da se predstavi osnutek kolektivne pogodbe, na kar bo vlada odgovorila v roku desetih dni.

Stavkovne zahteve poleg uvrščanja operaterjev v plačne razrede in ureditve kolektivne pogodbe vključujejo tudi ureditev prazničnega dela ter enotno zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje. Operaterji in sindikat upajo, da bo z nadaljevanjem pogajanj in dialoga z vlado mogoče doseči ustrezne rešitve, ki bodo zadovoljile vse vpletene strani.

[Vir MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik