Opozorila glede financiranja NVO-ja “Danes je nov dan”

Na nedavnem razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij je bilo razdeljenih skupno 10 milijonov evrov med številne nevladne organizacije. Med njimi izstopa inštitut IPES (Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor) v lasti Kaje Primorac. Primorac je dolgoletna sodelavka in poslovna partnerica ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Inštitut je prejel največji možen znesek sredstev, 300 tisoč evrov.

V javnost je pricurljala informacija, da je ministrica Hovnik le nekaj dni po vrnitvi iz New Yorka podpisala dokument, ki je inštitutu zagotovil financiranje v tej visoki vsoti. Novinarji oddaje Tarča so namignili na možnost prirejenega razpisa v prid IPES. Poleg tega naj bi ministrica Hovnikova naknadno spremenila razpisne pogoje in povišala financiranje s 1,5 milijona evrov na skoraj 3,5 milijona, kar je omogočilo inštitutu IPES, da prejme maksimalni znesek.

Dvigi obrvi pri financiranju “Danes je nov dan”

Na nedavnem razpisu za nevladne organizacije v sklopu E2 so med glavnimi prejemniki financiranja Beletrina, Danes je nov dan, CER Partnerstvo, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja ter Študentska svetovalnica Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Vsaka od teh organizacij je prejela skoraj ali točno 300 tisoč evrov.

Vendar je precej pozornosti pritegnila organizacija “Danes je nov dan”, ki je v preteklosti od države prejela minimalne zneske. Vse se je spremenilo v letu 2022, ko je na oblasti sedela vlada Roberta Goloba. Premier Golob je pred tem napovedal povečano podporo nevladnim organizacijam, zlasti tistim, ki so bile aktivne v času prejšnje vlade Janeza Janše.

“Danes je nov dan” je v obdobju nove vlade prejel 121.974,12 evra davkoplačevalskega denarja. Največji del sredstev, 100.022,07 evra, pa je prispevalo ministrstvo za javno upravo. To organizacijo čaka še dodatno financiranje v znesku, ki se približuje 300 tisoč evrom.

Foto: Zajem zaslona/Nova24Tv

Kritiki opozarjajo na nesorazmerja v financiranju in odsotnost nevladnih organizacij pri sanaciji po nedavni katastrofalni vremenski ujmi. Namesto da bi bila sredstva usmerjena v pomoč prizadetemu prebivalstvu, so bila prerazporejena med nevladne organizacije, ki po mnenju nekaterih niso pokazale družbene koristnosti v kriznih trenutkih.

Vprašanja o potencialni korupciji in nepotizmu se širijo, saj je več dokazov o možnih povezavah med organizacijami, ki so prejele financiranje, in trenutno vlado. Mnogi pozivajo k večji transparentnosti in odgovornosti pri prerazporejanju davkoplačevalskega denarja.

vir

Foto: STA

Portal24