Opozorila novinarjev: Odpuščanja pri Večeru bodo zmanjšala kakovost

ByMiha Kovač

20. junija, 2024 ,
Foto: Zajem zaslona

Opozorila novinarjev: Odpuščanja pri Večeru bodo zmanjšala kakovost

V skupni izjavi so Aktiv DNS-ja Večer, Sindikat novinarjev Večera (SNV), Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) in Društvo novinarjev Slovenije (DNS) odločno zavrnili napovedana odpuščanja novinarjev Večera. Opozarjajo, da bodo načrtovana zmanjšanja vplivala izključno na zaposlene, kar bo dodatno zmanjšalo kakovost dela in povečalo že obstoječo preobremenjenost novinarjev.

Poudarili so, da je bila že selitev uredništva Večera v cenejše in neprimerne prostore “več kot zadosten korak v smeri racionalizacije in optimizacije poslovanja”. Ob napovedi presežnih delavcev se sprašujejo, kje in kdaj se bo varčevanje sploh končalo.

Prepričani so, da bi takšna poteza poslabšala položaj Večera na že tako težavnem medijskem trgu. Prav tako bi prinesla zmanjšanje kakovostnih in profesionalnih vsebin, zaradi česar bi bili najbolj oškodovani bralci ter naročniki Večera. Opozarjajo tudi, da bo zmanjšanje števila zaposlenih v že kadrovsko skrčenem podjetju dodatno obremenilo preostale zaposlene.

Vodstvo Večera načrtuje odpuščanja v času, ko ministrstvo za kulturo z novim predlogom medijskega zakona napoveduje finančno pomoč časopisom v obliki subvencioniranja produkcijskih stroškov in distribucije. “Dodatno skrb vzbuja dejstvo, da gre le za prvi del nameravanih odpuščanj, kar pomeni, da bo nad zaposlenimi tudi v prihodnjih mesecih visela grožnja dodatnih odpuščanj,” so zapisali.

Poziv k drugačnemu pristopu

Lastnike in poslovodstvo pozivajo, naj opustijo načrte o odpuščanjih in poiščejo druge poti za nadaljnji razvoj časopisnega podjetja. Predvsem lastnike pa pozivajo, naj začnejo vlagati v podjetje.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ocenjuje potezo kot novo epizodo nerazumnih odločitev medijskih lastnikov pri degradaciji novinarskih kolektivov. Prepričani so, da se bo s tem širilo dezinformacije, zviševala stopnja korupcije in krhala demokracija.

Prav tako so opozorili, da je sporna medijska koncentracija pripeljala do točke, ko je nevzdržna za ohranjanje kakovostnega novinarstva. Menijo, da je posledica teh odločitev zmanjšana pluralnost in večja homogenizacija vsebin, kar omogoča večjo racionalizacijo poslovanja. Posledice teh odločitev prevzemajo zaposleni medijski delavci, kar je nedopustno, oškodovana pa sta javnost in javni interes.

“Tudi zato je več kot pomembno hitro sprejetje novega medijskega zakona. Obstaja namreč nevarnost, da bodo sheme pomoči zaživele prepozno, ko tistih, ki bi jim morale pomagati, morda ne bo več,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona