Orban za obrambo Madžarske pripravljen “zavzeti” Bruselj

ByA.K.

15. marca, 2024 , , ,
Viktor Orban [Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka]

Orban za obrambo Madžarske pripravljen “zavzeti” Bruselj

V luči bližajočih se junijskih evropskih volitev je madžarski premier Viktor Orban izjavil, da je pripravljen “zavzeti” Bruselj z namenom zaščite madžarske svobode in suverenosti. Orban, ki Madžarsko vodi že 14 let, izraža prepričanje, da bo njegova stranka Fidesz izkoristila trenutni vzpon skrajne desnice v Evropi.

Orbanovo izjavo spremlja obdobje priprav na madžarsko predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta. Na zborovanju ob madžarskem državnem prazniku, ki obeležuje revolucijo leta 1848 proti habsburški monarhiji, je Orban poudaril, da so evropske volitve ključna priložnost za zagovor madžarskih interesov.

“Če želimo braniti madžarsko svobodo in suverenost, nimamo druge izbire, kot da zasedemo Bruselj,” je povedal Orban pred okoli 1000 podporniki, nakazujejoč na odločen korak Fidesza proti vplivanju na politike Evropske unije.

Orban je že dlje časa v sporu z drugimi članicami EU, še posebej zaradi svojega nasprotovanja pošiljanju vojaške pomoči Ukrajini in ohranjanju gospodarskih vezi z Rusijo po njenem napadu na Ukrajino februarja 2022. Kritizira EU za politike, ki po njegovem mnenju škodujejo kmetom, srednjemu razredu in podjetjem, ter obtožuje unijo, da vodi Evropo v vojno.

Po izstopu iz Evropske ljudske stranke (EPP), Fidesz trenutno išče nove zaveznike med evroskeptičnimi skupinami v Evropskem parlamentu, vključno z Evropskimi konservativci in reformisti (ECR), kjer je pomembna članica tudi stranka Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Meloni. Odločitev o priključitvi Fidesza k določeni skupini v Evropskem parlamentu bo sprejeta po junijskih volitvah, je napovedal Orban.

Madžarski premier s svojo napovedjo “zasedbe” Bruslja predstavlja drzno strategijo, ki odraža njegovo dolgoletno nasprotovanje trenutni smeri politik Evropske unije in njegovo prizadevanje za večjo avtonomijo in vpliv Madžarske na evropskem političnem prizorišču.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: EPP stranka