Orbánov govor v Evropskem parlamentu preložen na konec leta

Viktor Orban [Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka]

Orbánov govor v Evropskem parlamentu preložen na konec leta

Madžarsko predsedstvo Sveta EU bo moralo počakati do konca leta, preden bo premier Viktor Orbán pred Evropskim parlamentom predstavil svojo agendo pod sloganom “Naredimo Evropo spet veliko”. Poskus, da bi Orbán nagovoril poslance na otvoritvenem plenarnem zasedanju novoizvoljene skupščine v Strasbourgu, so zavrnili, in sicer zaradi pomanjkanja prostora na dnevnem redu, sklicujoč se na vire poroča Euronews.

Po dolgoletni tradiciji imajo voditelji vlad ob prevzemu rotirajočega predsedovanja Svetu EU, priložnost, da nagovorijo parlament, predstavijo svojo šestmesečno agendo in odgovarjajo na vprašanja evropskih poslancev. Orbán je nakazal, da bi se lahko pojavil na plenarnem zasedanju 16. ali 17. julija, vendar je konferenca predsednikov (vodje političnih skupin, ki določajo dnevni red) zaradi natrpanega urnika zavrnila vključitev.

Vir je za Euronews pojasnil, da je bil parlament opozorjen na posledice junijskih volitev za urnik, vendar je moral novi parlament izvesti glasovanje o predsedniku in podpredsednikih ter potrditveno glasovanje o ponovnem imenovanju Ursule von der Leyen za predsednico Evropske komisije. Zato naj bi Orbán svoj program predstavil šele septembra.

Orbán se je v zadnjih dneh nepričakovano srečal z voditelji Rusije in Kitajske, da bi razpravljal o mirovni rešitvi za Ukrajino, kar je sprožilo obsodbo ukrajinskih in drugih evropskih voditeljev. Obisk v Moskvi je opravičil kot prizadevanje za ozaveščanje, saj se število držav, ki lahko govorijo z obema sprtima stranema, zmanjšuje.

Madžarska vlada ni odgovorila na prošnje za komentar.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka