Orbanovi “Patrioti za Evropo” hitro rastejo

Viktor Orban [Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka]

Orbanovi “Patrioti za Evropo” hitro rastejo

Madžarska vladajoča stranka Fidesz, pod vodstvom Viktorja Orbána, je sprožila pobudo za oblikovanje novega desnega zavezništva “Patrioti za Evropo”. Zavezništvo, ki je bilo ustanovljeno šele pred dvema dnevoma, je že vzbudilo veliko zanimanja in privabilo prve partnerje. Gre za pomembno potezo v širšem boju za oblast med nacionalističnimi strankami znotraj Evropske unije (EU).

“Patrioti za Evropo”, ki so jih 30. junija napovedale desne stranke iz Madžarske, Avstrije in Češke, si prizadevajo postati največja desna skupina v Evropskem parlamentu. Njihove ambicije so jasne: postati močna politična sila z velikim številom članov in vplivom v evropski politiki.

Podpora in širitve

Portugalska desna stranka Chega! je že pokazala zanimanje za pristop k Patriotu. Če bi se to uresničilo, bi nova skupina pridobila še tri evropske poslance. Ustanovitelji zavezništva – Fidesz, Svobodajska stranka Avstrije (FPÖ) in ANO, nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša, že imajo znatno podporo.

“Zavezništvo raste na neverjetnem mestu, hitreje, kot si kdo zdaj misli,” je dejal Viktor Orbán v intervjuju za madžarski televizijski kanal M1 v ponedeljek zvečer.

Pridružitev Lega in potencialni člani

Italijanska skrajno desna stranka Lega, pod vodstvom Mattea Salvinija, prav tako razmišlja o pristopu k Patriotu. Salvini je v radijskem intervjuju dejal: “Ocenjujemo vse dokumente, vendar menim, da je morda prava pot oblikovanje velike skupine, ki si prizadeva postati tretja največja v Evropskem parlamentu.”

Če se italijanski in portugalski poslanci pridružijo, bi lahko Patrioti postali pomembna politična sila, vendar bi jim še vedno manjkali poslanci iz sedmih držav članic EU za uradno priznanje kot politične skupine.

Trenutno imajo Patrioti 33 evropskih poslancev, kar je več od praga 25, ki ga določa Evropski parlament. Vendar jim za uradno priznanje še vedno manjkajo poslanci iz dveh držav članic. Viktor Orbán je optimističen in pričakuje, da bo skupina hitro postala tretja, nato pa druga največja v Evropskem parlamentu.

Poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS)

Ključno za uspeh Patriotov bi bilo pridobiti poljsko stranko Zakon in pravičnost (PiS), ki trenutno vodi skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) skupaj z italijanskimi brati Giorgie Meloni. Če bi PiS zapustila ECR, bi to močno oslabilo skupino in povečalo moč Patriotov.

Nizozemska stranka Geerta Wildersa in belgijska Vlaams Belang sta prav tako potencialna pridobitev za Patriote. Gerolf Annemans, najvplivnejši evropski poslanec Vlaams Belanga, je pokazal zanimanje, ko je delil Orbanovo objavo na družbenih medijih.

Alternativa za Nemčijo (AfD), katere 15 poslancev EU je trenutno suspendiranih iz skupine Identiteta in demokracija (ID), je prav tako v stiku s Patrioti. Če bi se pridružili, bi nova skupina postala še močnejša.

Konstitutivni sestanki za ID in ECR so bili preloženi, vendar čas teče. Rok za oblikovanje skupin je naslednji četrtek, 4. julija. Velikost skupine določa dostop do ključnih položajev v strukturi Parlamenta. Kljub temu, da cordon sanitaire blokira skrajno desnico pri številnih vplivnih položajih, bi lahko Patrioti hitro pridobili moč in vpliv.

Madžarska vladajoča stranka Fidesz, pod vodstvom Viktorja Orbána, si prizadeva postati vodilna sila evropskih desnih strank. Novo zavezništvo “Patrioti za Evropo” hitro raste in privablja podporo iz različnih držav. Čeprav se soočajo s številnimi izzivi in konkurenco, imajo Patrioti priložnost postati pomemben igralec v evropski politiki. Njihov uspeh bo odvisen od sposobnosti pridobivanja novih članov in premagovanja političnih ovir.

[Vir: Euronews]; Portal24; ; Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka