Organski spojini podpirata teorijo, da je življenje na Zemljo prišlo iz vesolja

ByAna Koren

26. marca, 2023 ,

Novo odkritje znanstvenikov nakazuje, da je življenje na Zemljo prišlo iz vesolja

Organski spojini, bistveni za žive organizme, najdeni v vzorcih z asteroida Ryugu, podpirata teorijo, da so nekatere sestavine, ključne za nastanek življenja na Zemlji, v kamnine pred milijardami let prišle iz vesolja.

Znanstveniki so sporočili, da so v kamninah odkrili uracil in niacin. Kamnine je leta 2019 z dveh lokacij na Ryugu vzela sonda japonske vesoljske agencije Hayabusa2. Uracil je eden od kemičnih gradnikov, ki sestavljajo RNK, molekulo, ki nosi navodila za ustvarjanje in delovanje živih organizmov.

V istih vzorcih so odkrili tudi Niacin, imenovan tudi vitamin B3 ali nikotinska kislina. Slednji je nujen za presnovo živih organizmov.

Temno sivi delci

Vzorce iz Ryuguja, ki so bili videti kot temno sivi delci, so na 250 milijonov km dolgi poti vrnili nazaj na Zemljo. Na površje našega planeta so se vrnili v zapečateni kapsuli, ki je leta 2020 pristala na avstralskih tleh in bila v nadaljnjo analizo poslana na Japonsko.

Znanstveniki so dolgo razmišljali o tem, kakšni pogoji so bili potrebni za nastanek življenja po nastanku Zemlje pred približno 4,5 milijarde let. Nova odkritja se dobro ujemajo s hipotezo, po kateri so molekule živega sveta v zgodnji fazi prek kometov ali asteroidov, ki so prenašali spojine, ki so tlakovale pot prvim živim organizmom – mikrobom, prispele na Zemljo.

Znanstveniki so že odkrili ključne organske molekule v z ogljikom bogatih meteoritih, najdenih na Zemlji. Toda pojavilo se je vprašanje, ali so bili ti vesoljski kamni po padcu na Zemljo onesnaženi zaradi izpostavljenosti zemeljskemu okolju.

“Ključno odkritje”

“Naše ključno odkritje je, da sta uracil in niacin, oba biološko pomembna, dejansko prisotna v zunajzemeljskih okoljih. Morda sta na ‘mlado Zemljo’ prispela kot sestavina asteroidov in meteoritov. Verjamemo, da sta igrala vlogo pri evoluciji prebiotikov na Zemlji, kot tudi pri izvoru prvega življenja,” je povedal astrokemik Yasuhiro Oba z univerze Hokkaido na Japonskem. Yasuhiro Oba je glavni avtor študije, objavljene v reviji Nature Communications.

“Te molekule na Ryuguju so bile najdene v neokrnjenem nezemeljskem okolju,” je dejal Oba. Dodal je: “Takoj so jih vzorčili na asteroidu Ryugu in vrnili na Zemljo. Končali so v laboratorijih brez predhodnega stika z zemeljskimi onesnaževalci.”

Organski astrokemik in soavtor študije Yoshinori Takano iz Japonske agencije za znanost in tehnologijo o morju in Zemlji (JAMSTEC) je dejal, da se veseli rezultatov analize vzorcev, ki bodo septembra vrnjeni na Zemljo z drugega asteroida Benna.

Ameriška vesoljska agencija NASA je leta 2020 v okviru misije OSIRIS-REx zbrala vzorce s tega asteroida.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Rover na Marsu našel kamne s sledmi valov starodavnega jezera

Nasin rover Curiosity je na Marsu našel kamne na katerih so sledovi valov. Slednje kaže, da je bilo tam nekoč starodavno jezero. Rover je pred kratkim poslal osupljive fotografije površinskih vzorcev kamnin, ki so jih izklesali valovi plitvega jezera pred milijardami let… več tukaj.