Orkan Beryl uničil otok Union: Skoraj vsi prebivalci brez doma

ByAna Koren

3. julija, 2024 , ,
Otok Union po orkanu Beryl [Foto: AlertasMundial X]

Orkan Beryl uničil otok Union: Skoraj vsi prebivalci brez doma

Otok Union, ki je del St. Vincenta in Grenadinov, se je znašel v ruševinah po uničujočem orkanu Beryl. Skoraj vsak objekt na otoku je bil zravnan z zemljo ali resno poškodovan, prebivalci pa so se znašli v težkih razmerah brez domov.

Katrina Coy, prebivalka otoka, je opisala grozljiv prizor, ki jo je pričakal po prehodu orkana. “Otok je v groznem stanju, potem ko je umrl Beryl. Skoraj vsi so brezdomci. Komaj kakšna zgradba je ostala stoječa. Hiše so zravnane, ceste so blokirane, električni drogovi ležijo na ulicah,” je povedala.

Sebastien Sailly, ribič in vodnik, ki živi na otoku od leta 1985, je opisal Beryl kot najhujši orkan, kar jih je doživel. “Vse je izgubljeno. Trenutno nimam kje živeti,” je dejal. Po besedah Sebastiena je bil Beryl močnejši od orkana Ivana, ki je otok prizadel leta 2004. “Kot da bi šel tornado skozi. 90 odstotkov otoka je bilo izbrisanih,” je dodal.

Zbiranje materialov za začasna zatočišča

Prebivalci otoka so prisiljeni zbirati les in plastične plošče za gradnjo začasnih zavetišč. Sebastien je s svojo ženo in hčerko našel zatočišče, vendar je bil negotov glede preživetja. “Stopnje šoka in strahu so še vedno vidne v njegovem glasu,” piše BBC.

Alizee, Sebastienova sestrična, ki vodi hotel z družino, je opisala grozljivo izkušnjo prehoda orkana skozi njihovo mesto. “Pritisk je bil tako močan, da si ga čutil v ušesih. Slišali smo, kako je streha razpadla in udarila v drugo stavbo. Razbijanje oken, poplave. Nihče ni vedel, da bo tako hudo, vsi so bili travmatizirani,” je povedala.

Sebastien, ki vodi dve kmetiji in čebelnjake, je opisal popolno uničenje svoje posesti. Kljub temu meni, da je zdaj najpomembnejše najti zatočišče za prebivalce otoka. “In očitno je, da bo iskanje vode in hrane težko,” je dodal.

Potrebna je mednarodna pomoč

Alizee je opozorila na nujno potrebo po številnih vrstah blaga, kot so konzervirana hrana, mleko v prahu, sanitarni izdelki, kompleti prve pomoči, šotori in generatorji. Napajanje in komunikacije še vedno niso na voljo, vendar ji je uspelo poslati sporočila prek omrežja Starlink, ki ga je lansiral SpaceX.

Vlada v St. Vincentu in Grenadinah se zaveda obsega problema. Premier Ralph Gonsalves je v jutranjem nagovoru izrazil občutek šoka in obljubil hitro ukrepanje. “Nevaren in uničujoč orkan je za seboj pustil ogromno uničenja, bolečine in trpljenja po vsej državi,” je dejal. Obljubil je, da bo vlada storila vse, kar je v njeni moči, da se loti dolgoročnega seznama prednostnih nalog.

Otočani so skeptični glede zmogljivosti vlade za soočanje s težavami. “Upam, da nam lahko na pomoč pošljejo vojsko in obalno stražo. Nimam pojma, ali lahko obnovijo otok, a nisem prepričan,” je dejal Sebastien.

Obnova bo dolgotrajna

Beryl je kopno dosegel v ponedeljek kot orkan 4. stopnje s hitrostjo vetrov do 240 km/h. Več tisoč ljudi je še vedno brez elektrike, številni pa so v začasnih zatočiščih. Katrina, direktorica lokalnega okoljskega združenja, je pozvala člane karibske diaspore, naj pomagajo po svojih močeh. “Hudo potrebujemo pomoč. Nujna oprema, hrana, vse to je trenutno potrebno,” je opozorila.

Kljub kaosu je Sebastien izrazil hvaležnost, da niso utrpeli še hujših posledic. “Najpomembneje je, da smo še živi, ne pa materialne izgube. Ko sem bil priča moči tega, kar smo preživeli, sem bil danes vesel, ko sem videl, da so moji sosedje še tukaj,” je zaključil.

Obnova otoka Union bo zahtevala ogromna finančna sredstva, čas in mednarodno pomoč. Prebivalci pa kljub vsemu ohranjajo upanje in se trudijo za preživetje v težkih razmerah.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: AlertasMundial X