Orkan Beryl: Zgodnja napoved uničujoče sezone orkanov

ByAna Koren

10. julija, 2024 ,
Vreme, orkan [Foto: Pexels]

Orkan Beryl: Zgodnja napoved uničujoče sezone orkanov

Orkan Beryl je presegel vsa pričakovanja in znanstvenike opozoril na morebitno uničujočo sezono orkanov. Zgodnje nevihte običajno niso pokazatelj prihodnje intenzivnosti sezone, saj atmosferski pogoji za hude nevihte še niso vzpostavljeni. Vendar pa je Beryl to pravilo razblinil.

“Običajno zgodnja nevihtna aktivnost ne pomeni veliko za preostanek sezone,” je za CNN povedal Phil Klotzbach, strokovnjak za orkane in raziskovalec na univerzi Colorado State. “Toda ko so nevihte močne v tropskem Atlantiku in vzhodnih Karibih, to običajno nakazuje zelo turbulentno obdobje.”

Najbolj aktivni del atlantske sezone orkanov se običajno začne sredi avgusta in vrh doseže septembra. Vendar je Beryl, ki se je pojavil konec junija, že napovedal začetek sezone. Zaradi izjemno visokih temperatur vode je imel vse značilnosti septembrske nevihte.

Zgodovinsko visoke temperature oceanov

Temperature Atlantskega oceana ostajajo zgodovinsko visoke, kar je posledica globalnega segrevanja zaradi onesnaženja s fosilnimi gorivi. Topli oceani ustvarjajo pogoje za eksplozivne in uničujoče tropske sisteme. Beryl se je v zelo kratkem času okrepil bolj kot katera koli druga nevihta do sedaj. Njegovi vetrovi so se v 24 urah povečali za 100 kilometrov na uro.

“Zgodnja in hitra krepitev orkana Beryl kaže na vrste ekstremnih vremenskih dogodkov, ki jih bomo v prihodnosti pogosteje videli,” pravi Mona Hemmati, znanstvenica na univerzi Columbia. Orkan je dosegel kategorijo 5 in povzročil smrt najmanj 20 ljudi ter nepredstavljivo gmotno škodo.

Napoved močne sezone orkanov

“Ta zgodnja aktivnost je verjetno opozorilni znak, da bodo stvari zelo zaskrbljujoče, ko se približujemo vrhuncu sezone,” je opozoril Klotzbach. Znanstveniki napovedujejo, da bo v atlantski sezoni 25 neviht, vključno z 12 orkani, od katerih bo polovica postala večji orkani z močjo vsaj 3. kategorije.

Napoved temelji na naraščajočem pojavu La Niña, ki ublaži striženje vetra, kar omogoča nastanek in krepitev orkanov. Kljub temu visoke temperature vode ostajajo največja skrb, saj lahko nevihte izkoristijo to toploto za premagovanje strižnega vetra, kot je to storil Beryl.

Zaenkrat se pričakuje kratko zatišje v atlantski tropski dejavnosti zaradi suhega zraka. Kdaj se bo premor končal in kdaj bo najaktivnejši del sezone orkanov, ostaja neznanka. Tropska aktivnost bi se lahko znova okrepila pozneje v juliju ali pa v avgustu, odvisno od razvoja atmosferskih dejavnikov.

Ne glede na to, s tako izjemno vročino oceana je Beryl dokazal, da so vrata uničujoči sezoni orkanov na stežaj odprta.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Pexels