Osebna karizma – kako jo razvijamo in nadgradimo?

ByA.K.

12. februarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Osebna karizma – kako jo razvijamo in nadgradimo?

Je karizma dar, ki je rezerviran za izbrance ali pa je morda to veščina, ki jo lahko razvijemo ali nadgradimo? To je vprašanje, ki že stoletja zanima tako raziskovalce kot tudi vsakdanje ljudi. Max Weber je pred stoletjem karizmo opisal kot “nadnaravni” dar. Nova raziskava, ki jo izvaja John Antonakis z Univerze v Lozani, pa predstavlja nekoliko drugačno sliko.

Karizma [izraz je grškega porekla in pomeni “božji dar”] se pogosto zdi neopisljiva in nekoliko skrivnostna. Antonakis in njegovi sodelavci že več kot desetletje raziskujejo to zapleteno temo in prišli so do presenetljivega zaključka: karizme se da tudi naučiti. Namesto da bi bila rezervirana za “posebne ljudi”, lahko večina od nas raven karizme poveča s pravimi pristopi.

Antonakis poudarja pomen komunikacije in načina govora pri izgradnji karizme. Raziskave kažejo, da lahko s primerno uporabo taktik vsakdo poveča svojo karizmo. Taktike, kot so uporaba metafor, zgodb in podob ter pravilna uporaba glasu in gest, omogočajo govorcem, da vzpostavijo dobro čustveno povezavo s poslušalci in v občinstvu sprožijo karizmatični učinek.

Pomembno vprašanje je ali je karizma prirojena lastnost ali pa se jo je mogoče naučiti. Antonakis verjame v kombinacijo narave in vzgoje. Antonakis meni, da imajo nekateri ljudje morda že prirojeno nagnjenost k karizmi, kar bi lahko bila predvsem “čustvena, simbolna in vrednostna signalizacija voditelja”, ki jo je mogoče razvijati in izboljševati. Zanimivo, da je enako že pred desetletjem v svoji knjigi Govorica telesa in osebna karizma izpostavil tudi slovenski avtor Edvard Kadič.

Zakaj je pripovedovanje zgodb ključna sestavina karizme?

Ena od ključnih značilnosti karizme je pripovedovanje zgodb. Zgodovinsko gledano so imele dobre pripovedovalne sposobnosti evolucijsko prednost, saj so pomagale pri prenosu pomembnih informacij in naukov. Tudi danes velja, da so ljudje, ki znajo dobro pripovedovati zgodbe, bolj šarmantni in imajo večjo karizmo. Pripovedovanje zgodb omogoča povezovanje s poslušalci, saj ustvarja identifikacijo in vzpostavlja čustveno vez… več na Govorica telesa.

Foto: Freepik; Portal24