Osem navad umirjenih mamic, ki jih je vredno posnemati

ByAna Koren

25. aprila, 2023
Foto: Pexels

Osem navad umirjenih mamic, ki jih je vredno posnemati

Veliko mamic se sprašuje, kako bodo kos svojemu poslanstvu. Starševstvo je zahtevno in zlahka vzplamti v trenutku, ko so otroci neukrotljivi ali ko se nam zdi, da nimamo dovolj časa za vse dnevne obveznosti. Nekatere mamice imajo vse pod nadzorom, vsaj tako se nam zdi. Tukaj so njihove navade.

Fokusirane so na sebe

Ni je mame, ki bi bila srečna, če neha skrbeti zase in cele dneve skrbi za otroke in gospodinjstvo.

Postavljajo meje

Umirjene mame imajo pravila v hiši in bodo poskrbele, da se jih vsi držijo.

Vsega ne jemljejo osebno

Vsak otrok ima kdaj slab dan v šoli ali pa ga hrana ne zanima. Ko takih stvari ne jemljete osebno, boste ostali mirni.

Distancirajo se od morebitnih konfliktov

Če vas otrok ne posluša, je včasih prav, da se umaknete in mu pustite čas, da se umiri. Tako se boste izognili nepotrebnim konfliktom.

Naučijo se razumeti otrokove potrebe

Otrok postane razdražljiv, če izpusti popoldanski počitek ali če zvečer ne gre pravočasno spat. Naučite se prepoznati otrokove potrebe in stvari bodo tekle gladko.

V enem dnevu si ne dajo preveč nalog

Okoli otrok je vedno veliko opravkov, vendar si umirjene mame ne zatrpajo urnikov s stvarmi, ki jih ni nujno treba postoriti.

Spijo

Ko ljudje postanejo starši, si mnogi prikrajšajo spanec. Toda to je napaka, ki povzroča razdražljivost in se ji je treba izogibati. Počivajte in dovolj spite.

Imajo hobi

Če imate nekaj radi, se tega ne prikrajšajte, ko postanete starš. Naredite nekaj, kar je samo vaše in v čemer uživate.

Princesa.si Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Psihologi odkrili, kateri so najpogostejši otroški strahovi

Psihologi  pojasnjujejo, da so občasni strahovi neizogiben del otroštva. Nekateri otroci se bojijo grmenja, drugi verjamejo, da se v njihovi omari skriva pošast, tretji se bojijo duhov ali teme. Ko se ti strahovi pojavijo, je naravno, da starši otroka pomirijo in potolažijo ter mu razložijo, da se nima česa bati.

Strokovnjaki pa pojasnjujejo, da staršem ni treba vedno posredovati. Trdijo, da bo učenje otroka, kako obvladati svoje strahove brez posredovanja staršev, pomagalo zgraditi samozavest in… več tukaj.