Osem super moči, ki jih imajo psi

ByA.K.

8. februarja, 2023
Foto: Pexels

Osem super moči, ki jih imajo psi

Reader’s Digest je naštel osem super moči, ki jih imajo psi. Med drugim super voh in super vid, preverite, kaj še zmorejo ti štirinožci.

Odličen voh

Priboljškov niti ne poskušajte skriti pred svojim psom. Njegov nos ve, da jih imate. Pasji voh je od 10- do 100-tisočkrat bolj občutljiv kot človeški.

Odlični meteorologi

Psi so občutljivi na padec zračnega tlaka, ki ga povzročijo močne nevihte. Lahko slišijo nizke frekvence, kot so oddaljeno grmenje in potresi. Za napovedovalce vremena se ne bi smeli zanašati samo na svojega hišnega ljubljenčka, vendar ne dovolite, da njihovo nenavadno vedenje ostane neopaženo. Lahko ti reši življenje.

Komunikacija z repom

Psi spustijo rep, ko so prestrašeni ali nervozni. Ko so vznemirjeni, imajo repe višje v zraku. Če je agresiven ali se počuti ogroženega, ima rep raven in obrnjen proti nebu.

Italijanski raziskovalci so ugotovili, da so psi postali bolj zaskrbljeni, ko so videli druge pse, ki mahajo z repom v levo.

V nasprotju s tem, ko so njihovi repi šli v desno ali stali pri miru. Prejšnje študije so pokazale, da je mahanje z repom v levo značilno za pse, ki so imeli negativno izkušnjo, na primer soočenje z nevarnim psom.

Odlični diagnostiki

Psi in ljudje znajo skrbeti drug za drugega. Psi lahko ugotovijo, kdaj človek ni 100-odstotno zdrav, včasih še preden se človek tega zave. Zahvaljujoč svojemu močnemu vohu lahko psi zavohajo hlapne organske spojine v človeškem telesu, ki vključujejo bolezni, kot je rak.

Leta 2006 so psi, usposobljeni v fundaciji In Situ, lahko odkrili pljučnega raka s 97-odstotno natančnostjo in raka na dojki z 88-odstotno natančnostjo. Samo z vohanjem vzorcev izdihanega zraka bolnikov. To so boljši rezultati kot biopsija.

Telepatske sposobnosti

Psi ne morejo natančno brati vaših misli, vendar vedo, kako se počutite. V študiji, objavljeni v reviji Biology Letters, so raziskovalci psom pokazali fotografije obrazov, ki kažejo različna čustva, medtem ko so predvajali zvoke izražanja različnih čustev.

Zanimivo je, da so psi pogledali obraz, ki se ujema z vrsto glasu, na primer jezen obraz, ko je bil na zvočnem posnetku jezen glas.

Tako lahko vaš hišni ljubljenček po izrazu obraza in tonu glasu zagotovo razbere, kako se počutite.

Sočutje

Čutenje je prav tako njihova super moč. Ne samo, da psi razumejo vaša čustva, lahko tudi sočustvujejo z vami, glede na poročilo v Psychology Today. Psihologi z Univerze Goldsmiths v Londonu so izvedli isto študijo na 18 psih. Vsak pes je opazoval svojega lastnika, ko je sedel nasproti neznanca. Dve osebi sta se izmenično normalno pogovarjali, se oglašali z nenavadnim glasom in se pretvarjali, da jočeta.

Psihologi so ugotovili, da ko lastniki jokajo, njihovi hišni ljubljenčki ležejo nanje, jih vohajo, ližejo ali kako drugače poskušajo tolažiti. Toda psi so na koncu tolažili tudi jokajoče tujce, čeprav niso imeli čustvene povezave, samo zato, ker so videli, da so v težavah.

Ali ne bi bil svet boljši, če bi vsi sočustvovali kot psi?

Foto: Pexels