Osiris-Rex na Zemljo vrača skrivnostne vzorce z asteroida Bennu

Po sedemletni misiji, ki je raziskovala asteroid Bennu, opisan kot najnevarnejša kamnina v Osončju, se vesoljsko plovilo Osiris-Rex vrača na Zemljo. S seboj prinaša vzorce “zemljine”, pridobljene s površine Bennua, ki bodo morda razkrile skrivnosti o nastanku planetov pred 4,5 milijarde let in kako se je življenje začelo na našem planetu.

V nedeljo, torej danes, ko bo sonda letela mimo Zemlje, bo vzorce prašnih materialov odložila v posebno kapsulo, ki jo bo varovala pred ognjenim padcem v ameriško zvezno državo Utah. Vzorci bodo potem varno pristali na puščavskem zemljišču, ki je v lasti Ministrstva za obrambo, ob 08:55 po lokalnem času.

Za vse sodelujoče pri projektu bo to dan poln napetosti, zlasti v 13 minutah, ko bo kapsula v velikosti avtomobilske gume padala skozi ozračje s hitrostjo več kot 12 km/s, doživela segrevanje nad 3000°C, a s pomočjo toplotnega ščita varno pristala.

Misija Osiris-Rex

Misija Osiris-Rex je bila zagnana leta 2016 z namenom raziskati asteroid Bennu, ki ima majhno verjetnost trka z našim planetom konec naslednjega stoletja. Po dveh letih potovanja in dodatnih dveh letih opazovanja, je sonda izvedla serijo drznih manevrov, da bi pridobila vzorce. Zdaj je edini cilj, da se ti vzorci, ki tehtajo približno 250 gramov, varno vrnejo na Zemljo.

V misiji so samozavestni glede uspešnega pristanka, saj so se iz preteklih napak, kot je bila napaka pri misiji Genesis, veliko naučili. A nič ni samoumevno. Če bi se kaj zalomilo, je “breach team” v pripravljenosti za posredovanje. Kljub nekaterim oviram, kot so nedavne deževne razmere v Utahu, ki so povzročile luže in blato, ekipe optimistično pričakujejo uspešno pristajanje in nadaljevanje z analizo vzorcev.

“Menimo, da so asteroidi, kot je Bennu, gradniki planetov, ki segajo na začetek sončnega sistema,” je povedal Christopher Sneed, namestnik kustosa na misiji Osiris-Rex. “Upamo, da bomo našli materiale, ki so ustvarili planete in morda celo spojine, ki so začele življenje na Zemlji.”

Ko se bo misija na Zemlji zaključila, bo Osiris-Rex preusmerjen proti drugemu asteroidu, imenovanemu Apophis, s katerim je predvideno srečanje leta 2029.

vir Foto: NASA Portal24