Oskarji: Dominiral Oppenheimer, odnesel je kar 7 kipcev

ByAnja Kadič

11. marca, 2024 , , ,
Cillian Murphy na podelitvi Oskarjev [Foto: zajem zaslona]

Oskarji: Dominiral Oppenheimer, odnesel je kar 7 kipcev

Na težko pričakovani 96. podelitvi Oskarjev je biografska mojstrovina “Oppenheimer” Christopherja Nolana odnesla največ nagrad, in sicer kar sedem oskarjev. Med priznanji filma so zaželeni oskarji za najboljši film, najboljšega režiserja in najboljšega igralca, kar predstavlja pomemben uspeh za priznanega filmskega ustvarjalca in njegovo ekipo.

Zgodovinska zmaga Murphyja

Cillian Murphy, ki je upodobil naslovnega lika, je presegel pričakovanja z zmago za najboljšega igralca, premagal Paula Giamattija in si zagotovil svoj prvi Oskar. Zmaga Murphyja postavlja kot prvega igralca, rojenega na Irskem, ki je zmagal v tej kategoriji. V svojem zahvalnem govoru je Murphy izrazil ponos na svojo irsko dediščino in posvetil svojo nagrado zagovornikom miru po vsem svetu, razmišljajoč o vplivu Oppenheimerjeve zapuščine.

Nolanovo režisersko priznanje

Christopher Nolan, prej nominiran za “Dunkerque”, je končno prejel svojega prvega oskarja za najboljšega režiserja, premagal močne tekmece, kot sta Martin Scorsese in Jonathan Glazer. Nolan je izrazil hvaležnost, da je obravnavan kot pomemben prispevek k nenehno spreminjajočemu se potovanju kinematografije. Pravi, da je to občutek, ki odmeva z njegovim inovativnim pristopom k filmski ustvarjalnosti.

  • Najboljši film: “Oppenheimer”
  • Najboljši režiser: Christopher Nolan za “Oppenheimer”
  • Najboljši igralec: Cillian Murphy za “Oppenheimer”
  • Najboljša igralka: Emma Stone za “Poor Things”
  • Najboljši stranski igralec: Robert Downey Jr., za “Oppenheimer”
  • Najboljša stranska igralka: Da’Vine Joy Randolph za “The Holdovers”
  • Najboljši mednarodni celovečerni film: “The Zone of Interest”
  • Najboljša izvirna pesem: Billie Eilish, Finneas O’Connell za “What Was I Made For?” iz “Barbie”

Uspeh v tehničnih kategorijah

“Oppenheimer” je izstopal tudi v tehničnih kategorijah z zmago za najboljšo montažo, najboljšo kinematografijo in najboljšo izvirno glasbo. Te zmage poudarjajo izjemen ustvarjalni dosežek filma in Nolana kot sposobnost ustvarjanja prepričljive pripovedi, ki je tako vizualno kot zvočno privlačna.

Drugi opazni zmagovalci

Večer je prav tako praznoval uspeh Yorgosa Lanthimosa “Reveži”, ki je prejel štiri oskarje, vključno z najboljšo igralko za Emmo Stone. Upodobitev Stone je zasenčila Lily Gladstone, kar ji je dodalo drugi oskar za najboljšo igralko v njeni karieri. Film je prav tako prejel nagrade za najboljšo scenografijo, najboljšo masko in pričesko ter najboljšo kostumografijo.

Drama o holokavstu “The Zone of Interest” Jonathana Glazerja je dosegla zgodovinsko zmago kot najboljši mednarodni celovečerec, kar je prvič, da je britanski film zmagal v tej kategoriji. V svojem govoru je Glazer naslovil trajajoči izraelsko-palestinski konflikt. Poudaril je teme dehumanizacije, prisotne tako v njegovem filmu kot v resničnosti.

Prvič nagrajeni in zgodovinski dosežki

Justine Triet “Anatomija padca” je prejela nagrado za najboljši izvirni scenarij, s čimer je Triet postala prva ženska, ki je zmagala v tej kategoriji pisanja. Medtem je “Kaj sem bil ustvarjen za?” Billie Eilish iz “Barbie” zagotovil naslov najmlajše dvakratne oskarjevke, po njeni zmagi leta 2022 za himno Jamesa Bonda “Ni časa za smrt”. Kljub visokim pričakovanjem so filmi kot so “Morilci cvetlične lune” Martina Scorseseja, “Maestro” Bradleyja Cooperja in “Pretekla življenja” Celine Song s slovesnosti odšli brez nagrad.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona