Osnova in strategije navdihujočega vodenja (video)

ByAna Koren

7. aprila, 2024 , ,
Foto: Freepik

Osnova in strategije navdihujočega vodenja (video)

Izjemni vodje so redkost. Po podatkih raziskovalcev Gallup Poll ima le 10 odstotkov posameznikov lastnosti, ki so potrebne za odličnost na vodstvenem področju. V tem članku se bomo poglobili v koncept vodenja z zgledom, opisali njegovo bistvo in navedli praktične strategije za njegovo učinkovito izvajanje.

Vodenje z zgledom vključuje ustvarjanje precedensa z dejanji in ne zgolj z besedami, s čimer učinkovito utelešate temeljne vrednote svoje organizacije. Ta slog vodenja vas ne zavezuje le k odgovornosti za standarde, ki jih postavljate svoji ekipi, temveč spodbuja tudi osebno rast, saj si prizadevate utelešati lastnosti, ki jih želite doseči pri članih svoje ekipe.

Prizadevajte si za zgled vodenja z negovanjem kulture podjetja, ki vzbuja ponos. Osredotočite se na izražanje prepričljive vizije prihodnosti ter hkrati spodbujajte talente in rast ekipe. Vaši cilji morajo vključevati tudi povečanje dobičkonosnosti podjetja in zaposlenih. Z nasveti, ki so na voljo, si prizadevamo, da bi vam pomagali uresničevati te vodstvene ideale.

1. Ponujanje doslednega priznavanja in hvaležnosti

Raziskave kažejo, da lahko priznanje bistveno poveča motivacijo in včasih celo nadomesti nižjo plačo. Priznanje je temeljna človekova potreba na delovnem mestu, saj vliva občutek vrednosti. Z doslednim priznavanjem zaposlenih ne le krepite kulturo medsebojnega spoštovanja, temveč tudi spodbujate strastno in predano delovno silo. To je še posebej koristno pri oblikovanju ekipe, ki izkorišča prednosti posameznika.

Vendar pa lahko zanemarjanje priznavanja vodi do večje fluktuacije zaposlenih. Raziskava je pokazala, da 69 odstotkov tistih, ki razmišljajo o zamenjavi službe, meni, da bi jih boljše priznanje in nagrajevanje lahko prepričalo, da ostanejo. Ključno je poudariti, da se želje po priznanju razlikujejo; medtem ko nekateri cenijo javno priznanje, imajo drugi morda raje zasebne ali otipljive oblike zahvale.

Če želite učinkovito priznati člane svoje ekipe, morate razumeti njihove edinstvene preference. Razmislite o tem, da bi vsakega člana ekipe med individualnimi srečanji vprašali, kako najraje dobi priznanje. Ponudite možnosti, kot je javna pohvala na sestankih ali v e-pošti. Vključite prilagojene povratne informacije, priložnosti za poklicno rast in materialne spodbude. Izvedite sisteme za medsebojno priznavanje. Ta pristop zagotavlja, da je vaše priznanje usklajeno z individualnimi preferencami članov ekipe, kar spodbuja bolj vključujoče in spodbudno delovno okolje.

2. Neodvisno spoštovanje etike… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik