Osredotočite se na cesto! Policija poostruje nadzor

Danes se je začela evropsko usklajena prometna akcija pod imenom “Focus on the road” ali “Osredotoči se na cesto”. Akcija, ki bo trajala do 15. oktobra, je namenjena poostrenemu nadzoru uporabe naprav med vožnjo in drugih aktivnosti, ki zmanjšujejo voznikovo zbranost. Policija v svojem sporočilu opozarja, da so vozniki ob upravljanju vozila morajo biti povsem osredotočeni in zbrani. Med potencialnimi motilci so navedeni mobilni telefoni, tablice, radia, navigacijske naprave, klime in slušalke.

Paralelno s to akcijo poteka tudi nacionalna kampanja agencije za varnost prometa, ki se osredotoča na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav pri voznikih motornih koles, koles, e-skirojev in drugih udeležencev v prometu. Policisti bodo imeli tako v naslednjem tednu poostren nadzor nad uporabo teh naprav, prav tako pa bodo nadzirali uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok.

Statistika kaže, da med kršitelji prevladujejo vozniki osebnih vozil, vendar je v porastu število kršitev, ki jih povzročajo vozniki e-skirojev in kolesarji. Policija opozarja, da so pogosto tudi pešci zatopljeni v svoje mobilne telefone, kar lahko privede do nevarnih situacij na prehodih in kolesarskih stezah.

V preteklem letu je bilo zabeleženih 25.700 kršitev povezanih z uporabo naprav med vožnjo, letos pa je bilo do sedaj zabeleženih 19.028 takšnih kršitev. Policija opaža pozitiven trend upada kršitev, kar pripisujejo poostreni zakonodaji, nadzoru in ozaveščevalnim akcijam.

Voznikom motornih vozil grozi za uporabo mobilnega telefona med vožnjo kazen 250 evrov in 3 kazenske točke. Za tiste udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, kot so kolesarji in vozniki e-skirojev, je predpisana kazen v višini 120 evrov za uporabo mobilnih naprav ali slušalk med vožnjo.

vir Foto: Policija Portal24