Preprosto in okusno: Osso buco
Osso buco je kulinarična specialiteta, ki izvira iz italijanske pokrajine Lombardije. Jed je pripravljena je iz navzkrižno prerezanih kosov telečjega bočnika, ki se počasi kuhajo, dokler meso ne postane mehko in sočno.
Osso buco lahko iz italijanščine prevedemo kot kost z luknjo (osso “kost”, buco “luknja”), ime se nanaša na luknjo v sredini vsakega prečno prerezanega kosa mesa s kostjo, ki vsebuje kostni mozeg, enega od glavne značilnosti te jedi.
Dve različici osso buco
Poznamo dve osnovni različici te jedi, moderno, ki vsebuje paradižnik, in tradicionalno, ki ga ne vsebuje.
Starejša različica, imenovana osso buco in bianco, je začinjena s cimetom, lovorjem in gremolato. Gremolata je zelena omaka iz sesekljanega peteršilja, limonine lupinice in česna. Novejša različica vključuje paradižnik, korenje, zeleno in čebulo, gremolata pa ni obvezna. Danes se bomo lotili novejše in bolj priljubljene različice, ki vključuje paradižnik.
Osso buco tradicionalno postrežemo z rižoto alla milanese, polento ali pire krompirjem. Za pripravo te jedi boste potrebovali dve uri in pol. Iz navedenih količin sestavin boste napolnili štiri trebuščke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 850 g (2 večja kosa) telečje golenice
- 2 korenčka
- ½ šopka peteršilja
- 3 stebla zelene
- 2 čebuli
- malo čilija
- 2 stroka česna
- 150 ml rdečega vina
- 200 ml pasiranega paradižnika
- 350 ml goveje jušne osnove
- 150 ml rdečega vina
- 3 lovorjev listi
- 2 lista žajblja
- sol, po okusu
- poper po okusu
- sončnično olje
- 5 mladih krompirčkov
Postopek priprave:
Osso buco operite in dobro osušite s papirnatimi brisačkami. Na nekaj mestih zarežite in po okusu začinite s soljo in poprom. V večjo ponev dajte olje in ga segrejete na srednjo temperaturo. Osso buco na vsaki strani na kratko popecite približno 3 do 4 minute, nato ga vzemite ven.
Čebulo, korenček in zeleno očistite in narežite na majhne kocke. Peteršilj operite in drobno sesekljajte.
Pečico segrejte na 170 stopinj.
V isti ponvi, kjer ste pražili osso buco, prepražite čebulo. Ko postekleni dodajte korenček, zeleno, peteršilj, lovorov list, žajbelj, čili poper in strt česen. Dušite približno 5 minut, nato zalijte z vinom in dušite še 8 minut. Dodajte pasiran paradižnik, sol in poper po okusu ter vse dobro premešajte.
V globoko posodo s pokrovko, ki je primerna za pečico dajte osso buco in dušeno zelenjavo. Zalijte z osnovo, pomešajte in pokrijte. Postavite v pečico za 2 uri.
Mlad krompir dobro operite, narežite na četrtine in dajte v posodo v kateri se peče osso buco ter vse skupaj pecite še 30 minut oziroma dokler se krompir ne zmehča.
Dober tek!
Foto: Pixabay vir