Osteoporoza: Ohranjanje moči kosti v zrelih letih

ByAna Koren

9. maja, 2024 ,
Starejši [Foto: Pixabay]

Osteoporoza: Ohranjanje moči kosti v zrelih letih

Osteoporoza je pogosta bolezen, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu, še posebej starejše. Ta kronična stanja, za katero so značilne šibke in krhke kosti, lahko znatno povečajo tveganje za zlome. Razumevanje vzrokov za osteoporozo in učinkovite strategije za krepitev kosti so ključni za izboljšanje kakovosti življenja v zrelih letih.

Vzroki osteoporoze

Hormonske spremembe

Glavni vzrok za osteoporozo pri starejših je upad hormonov, ki so ključni za vzdrževanje kostne mase. Pri ženskah se po menopavzi močno zmanjša proizvodnja estrogena, hormona, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju kostne gostote. Pri moških pride do postopnega zniževanja testosterona, kar lahko vodi tudi v zmanjšanje kostne gostote.

Prehranske pomanjkljivosti

Nezadostno zaužitje kalcija in vitamina D skozi življenje je pomemben dejavnik tveganja za osteoporozo. Kalcij je ključni gradnik kosti, vitamin D pa je nujen za njegovo absorpcijo in za pravilno delovanje kosti.

Nezadostna telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost je pomembna za ohranjanje moči kosti. Neaktivnost lahko privede do hitrejšega upadanja kostne mase in poveča tveganje za osteoporozo.

Genetika

Pri določanju gostote kosti in tveganju za osteoporozo pomembno vlogo igrajo tudi genetika. Ljudje s družinsko anamnezo osteoporoze so bolj nagnjeni k razvoju te bolezni.

Strategije za povečanje kostne trdnosti… več na Senior24

Portal24; Foto: Pixabay