Oster odziv ministrice Fajon na kontroverzne izjave Vučića

Aleksandar Vučić Foto: Zajem zaslona

Oster odziv ministrice Fajon na kontroverzne izjave Vučića

Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo svoje nezadovoljstvo po nedavnih žaljivih izjavah srbskega predsednika Aleksandra Vučića, izrečenih v New Yorku po zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu. Predsednik Vučić je med svojim nastopom dejal, da “se ne ve, kdo je bolj odvraten, Slovenci ali nekdo drug,” kar je sprožilo burne reakcije v Sloveniji.

V odgovor na te izjave je zunanja ministrica Tanja Fajon poklicala odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani na zagovor, da izrazi formalno nasprotovanje Slovenije. Vučić se je kasneje opravičil, pojasnil je, da njegove izjave niso bile namenjene žalitvi slovenskega naroda. “Resnično nisem imel namena užaliti slovenskega naroda in o njih mislim vse najboljše,” je dejal Vučić po poročanju Telegrafa.

Predsednik Vučić je dodal, da se ne namerava opravičiti slovenskim politikom, vendar pa izreka iskreno opravičilo slovenskemu narodu. Njegove prvotne izjave so v Sloveniji sprožile ostre kritike javnosti in politike, kar je poudarilo občutljivost odnosov med državama.

“Rekel sem, da so Slovenci odvratni, a sem mislil na delegacijo Varnostnega sveta. Vsakomur je bilo jasno, da se moje besede nanašajo na posameznika in na njihovo politiko. Človeško sem rekel, kaj mislim o njihovi politiki.” Vučić

Dodal je, da o Slovencih misli vse najboljše in da ima veliko prijateljev in družine v Sloveniji. “Če sem kogar koli užalil, se opravičujem vsem Slovencem, ampak želim dodati, da se ne bom opravičil slovenskim politikom, ker vodijo odvratno politiko proti Srbiji in srbskemu narodu,” je še dodal.

Predsednik Vučić je ob tem  predsednika vlade Roberta Goloba in predsednico Natašo Pirc Musar  povabil na obisk v Beograd. 

Zagovor

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je odločno odgovorila na nedavne izjave srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki so v Sloveniji naleteli na ogorčenje. Fajon je Vučićeve besede označila za “žaljive in nesprejemljive” ter poudarila, da takšno vedenje ni v duhu dobrih sosedskih in prijateljskih odnosov. Vučić je v svojem nastopu med drugim slovenski narod označil za odvraten.

Zaradi teh izjav je zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani. ” Zahtevamo pojasnilo, opravičilo, to ni v duhu dobrih sosedskih oziroma prijateljskih odnosov,” je izjavila Fajon ob robu zasedanja skupnega odbora Slovenija – Koroška. Dodala je, da si težko predstavlja kako bodo vzdrževali dobro sodelovanje, če se s takimi izjavami žali celoten narod.

Fajon je tudi pozvala Srbijo, da se v skladu z evropskimi vrednotami, ki jih država sama zagovarja, tudi obnaša. V luči teh dogodkov, srbsko veleposlaništvo v Ljubljani še vedno vodi odpravnik poslov, saj Slovenija ni podelila agrema kandidatu za veleposlanika Zoranu Đorđeviću. Po poročanjih medijev naj bi bili vzrok pomisleki v varnostno-obveščevalnih krogih.

Odziv kabineta predsednika vlade

Kabinet predsednika vlade Republike Slovenije: “V svoji izjavi ob robu zasedanja VS ZN je srbski predsednik Aleksandar Vučić uporabil skrajno žaljive izraze, ki ne pritičejo predsednikom držav in še manj prijateljskim odnosom med slovenskim in srbskim narodom. Izrazi nas spominjajo na neke druge čase in so nevredni doseženi ravni odnosov med državama. Slovenija svoje delo v VS ZN opravlja načelno in si iskreno prizadeva za iskanje miru in sprave med narodi. Slovenija je temu zavezana v tudi v odnosu do Srbije. Spoštljiv odnos do teh naših prizadevanj je zato najmanj, kar lahko pričakujemo od predsednika prijateljske Srbije, ki je sicer reden gost v naši državi.”

Napetosti na zasedanju Varnostnega sveta ZN

Srbija je padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija, je dejal Vučić in dodal: “Ko je zasedanje Varnostnega sveta zamujalo, sem se vprašal, za kaj gre, potem pa smo spoznali, da so se za to dogovorili z Američani, Slovenci in Švicarji. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug.” 

Na ponedeljkovem zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu je kosovska predsednica Vjosa Osmani povzročila val kontroverz, ko je pripeljala več kosovskih Albank, žrtev posilstev med vojno, da bi pričale o srbskih zločinih. V svojem govoru, ki ga je delila tudi na družbenem omrežju X, je Osmani dejala: “Žrtve tega režima stojijo tu. Vzemite si čas in se jim opravičite. Pokažite, ali imate v sebi vsaj še trohico človečnosti.”

Naslednji dan je srbski predsednik Aleksandar Vučić Osmani obtožil laganja o statusu žensk, ki jih je pripeljala s seboj, trdil je, da so članice njenega kabineta. Po Vučićevih besedah jih protokol ZN sprva ni spustil na zasedanje, dokler ni posredovala ena od velikih sil.

Ta poteza je v Srbiji sprožila burne odzive, še posebej po nedavno vloženem predlogu resolucije ZN, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici, pri čemer je sodelovala tudi Slovenija. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je izjavil, da Slovenija “mora opravičiti Srbiji, ker je kršila njeno ozemeljsko celovitost s priznanjem Kosova in ker je Varnostni svet ZN prekršil vsa pravila o udeležbi na sejah.”

Dačić je poudaril, da je Slovenija zahtevala opravičilo od Vučića, ki je izrazil ogorčenje zaradi teh potez, ki so bile “očitno že prej dogovorjene.” Dodal je, da je “nepravično prelagati odgovornost na Srbijo, ki je samo reagirala na poteze Slovenije,” in spomnil, da je Srbija podprla članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN.

[Vir: STA/24ur]; Portal24; Foto: Zajem zaslona