Ostri EU odzivi zaradi nasilja nad gruzijskimi protestniki

ByAna Koren

2. maja, 2024 , , ,
Foto: Pixabay

Ostri EU odzivi zaradi nasilja nad gruzijskimi protestniki

V luči nasilnih protestov v Gruziji zaradi spornega zakona o tujem vplivu, so se oglasili visoki predstavniki Evropske unije (EU), vključno s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in visokim predstavnikom za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepom Borrellom, ki sta ostro obsodila uporabo sile proti protestnikom.

Protesti, ki so pretresli Gruzijo, izvirajo iz kritike novega zakona, ki zahteva, da se mediji in nekomercialne organizacije, ki prejemajo več kot 20 odstotkov od svojih sredstev iz tujine, registrirajo kot subjekti pod tujim vplivom. Kritiki tega osnutka zakonodaje, pogosto označenega kot “ruski zakon”, trdijo, da bi lahko bil uporabljen za zadušitev svobode tiska in omejevanje nevladnih organizacij, s čimer bi se sledilo primerom podobne zakonodaje v Rusiji.

Nasilen odziv na proteste

Medtem ko je gruzijski parlament razpravljal o zakonu, so se na ulicah Tbilisija zbrali protestniki, ki so izražali svojo podporo evropski prihodnosti Gruzije. Policija je odgovorila z gumijastimi naboji, solzivcem, šok granatami in vodnimi topovi, kar je privedlo do aretacij in poškodb številnih udeležencev, vključno z opozicijskim politikom Levanom Khabeishvilijem. Slike njegovih poškodb so obšle družbena omrežja, kar je sprožilo dodatno ogorčenje.

“Z veliko zaskrbljenostjo spremljam razmere v Gruziji in obsojam nasilje na ulicah Tbilisija,” je povedala von der Leyen na družbenih omrežjih X. Borrell je dodal, da je uporaba sile za zatiranje protestnikov “nesprejemljiva” in pozval gruzijske oblasti, naj zagotovijo pravico do mirnega zbiranja.

Evropska komisija je novembra 2023 leta Gruziji priporočila dodelitev statusa kandidatke, pod pogojem, da se nadaljuje s potrebnimi reformami. Podpora članstvu v EU med Gruzijci ostaja visoka, saj po zadnji anketi vstop v blok podpira kar 81 odstotkov državljanov.

Gruzijska predsednica Salome Zourabichvili je obljubila, da bo na zakon, če bo sprejet, vložila veto, hkrati pa kritizirala policijski odziv na proteste kot “popolnoma neupravičen, neizzvan in nesorazmeren.”

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay