Ko pomislimo na poletje, si pogosto predstavljamo lahke, barvite jedi, ki nas osvežijo in razveselijo brbončice. Solata s češnjevimi paradižniki, svežo mocarelo, hrustljavimi pinjolami in aromatičnim pestom je prava mojstrovina preprostosti, ki združuje živahne okuse in teksture.
Ta jed je kot nalašč za tople dni, ko si želimo nekaj lahkega, a hkrati nasitnega. Ne glede na to, ali jo postrežete kot samostojno jed ali kot prilogo k večerji, bo zagotovo navdušila vse ljubitelje svežih sestavin. V nadaljevanju vam razkrivamo recept za to čudovito solato, ki bo vaš jedilnik popestrila z italijanskim pridihom.
Sestavine (za 4 osebe):
- 250 g češnjevih paradižnikov (različnih barv za lepši videz),
- 200 g sveže mocarele (najbolje v kroglicah ali narezane na manjše koščke),
- 50 g svežega rukole ali vodne kreše,
- 30 g pinjol (lahko jih rahlo popražite za intenzivnejši okus),
- 3 žlice pesta (domačega ali kupljenega, po želji bazilikinega ali iz rukole),
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja,
- sol in sveže mleti poper po okusu.
- Po želji: nekaj kapljic balzamičnega kisa za dodatno svežino.
Navodila za pripravo:
Češnjeve paradižnike operite in jih prerežite na pol. Če uporabljate mocarelo v večjem kosu, jo narežite na manjše kocke ali kroglico raztrgajte na manjše koščke. Rukolo ali vodno krešo operite in dobro osušite, da ostane hrustljava.
V suhi ponvi na srednjem ognju rahlo popražite pinjole, dokler ne postanejo zlato rjave in dišeče. To traja približno 2–3 minute. Pazite, da jih ne zažgete. Pustite jih, da se ohladijo.
V večjo skledo najprej položite rukolo ali vodno krešo, ki bo služila kot osnova. Nato dodajte češnjeve paradižnike in krog lice mocarele. Sestavine nežno premešajte, da se enakomerno razporedijo.
Pesto razredčite z žlico ali dvema olivnega olja, da postane nekoliko bolj tekoč. Z žlico ga razporedite po solati – lahko ga nanesete v majhnih kepicah ali pa ga nežno vmešate med sestavine. Pesto bo solati dalo čudovit zeliščni okus in kremasto teksturo.
Solato pokapajte z ekstra deviškim olivnim oljem, po okusu dodajte ščep soli in sveže mleti poper. Če želite dodati kanček kislosti, lahko po vrhu pokapate nekaj kapljic balzamičnega kisa.
Po vrhu potresite popražene pinjole, ki bodo dodale hrustljavost. Solato postrezite takoj, da ohrani svežino. Odlično se poda k svežemu kruhu ali kot priloga k pečenemu mesu ali ribam.
Nasveti za popolno solato
Za še boljši okus uporabite domači pesto, ki ga pripravite iz sveže bazilike, parmezana, pinjol, česna in olivnega olja. Če želite solato narediti bolj nasitno, lahko dodate nekaj rezin avokada ali popečenega kruha na žaru. Solata je najlepša, če jo postrežete svežo, saj se tako ohranijo vse arome in teksture.
Za koliko ljudi zadostuje recept? Ta recept je primeren za 4 osebe kot priloga ali za 2 osebi kot lahek samostojen obrok.
S to solato boste v svoj dom prinesli košček poletja, ne glede na letni čas. Njena priprava je hitra in enostavna, rezultat pa je prava paša za oči in brbončice.
Buon appetito!
Portal24; Foto: Pixabay/Jereskok