Osvežilni domači kefir: Preprost recept z dvema sestavinama

Kefir, jogurt [Foto: Freepik]

Osvežilni domači kefir: Preprost recept z dvema sestavinama

Kefir je osvežilna pijača, polna probiotikov, ki blagodejno vpliva na prebavo in splošno zdravje. Kefir, kupljen v trgovini je pogosto poln dodatnih sestavin in sladkorjev, domač kefir pa je enostaven za pripravo, je svežega okusa in brez nepotrebnih dodatkov.

Kaj potrebujete:

  • Kefirjeva zrna: dobite jih v večini trgovin z zdravo hrano ali pri prijateljih, ki že izdelujejo kefir. Kefirjeva zrna so živi mikroorganizmi, ki fermentirajo mleko in ga spremenijo v kefir.
  • Mleko: Izberite mleko najboljše kakovosti, ki ga najdete. Lahko je kravje, kozje ali celo rastlinsko mleko, kot je kokosovo ali mandljevo.

Priprava:

  1. Stekleno posodo temeljito operite in posušite. Pomembno je, da je posoda čista, da preprečite kontaminacijo kefirja.
  2. V stekleno posodo dodajte kefirjeva zrna.
  3. Kefirjeva zrna prelijte z mlekom. Za začetek uporabite približno 1 do 2 žlici kefirjevih zrn na vsakih 250 ml mleka.
  4. Posodo pokrijte s čisto krpo ali gazo in jo pritrdite z gumico ali elastiko. To bo omogočilo kroženje zraka, vendar preprečilo vstop umazanije.
  5. Pustite posodo na sobni temperaturi, stran od neposredne sončne svetlobe, 24 do 48 ur. Dlje kot pustite kefir fermentirati, bolj kisel in gost bo.
  6. Kefir je pripravljen, ko se mleko strdi in dobi rahlo kiselkast okus. Poskusite s kefirjem, da vidite, če je po vašem okusu.
  7. S plastično ali leseno žlico odstranite kefirjeva zrna iz posode. Kefir precedite skozi cedilo, da ločite zrna od napitka.
  8. Kefir hranite v steklenici v hladilniku. Lahko ga zaužijete tako, kot je, ali pa dodate sadje, oreščke ali med za dodaten okus.

Nasvet: Pazite, s čim mešate kefir. Uporabljajte plastično ali leseno žlico, izogibajte se kovinskim posodam ali žlicam, saj lahko kovina poškoduje kefirjeva zrna.

Priprava domačega kefirja je preprosta in zabavna izkušnja, ki vam omogoča, da nadzorujete sestavine in doma uživate v svežem, probiotičnem napitku. Zdaj, ko poznate osnove, poskusite z različnimi vrstami mleka in dolžino fermentacije, da najdete popoln okus zase.

[Vir: Naj žena]; Portal24; Foto: Freepik