Otok Noirmoutier, kilogram krompirja tam stane 500 evrov
Otočje Noirmoutier, zahodno od Nantesa, skriva dragoceno skrivnost v obliki krompirja Bonotta. Ta majhen francoski otok, obdan z Biskajskim zalivom, je dom najdražjega krompirja na svetu, ki se prodaja za vrtoglavih 500 evrov na kilogram. Vsak maj, ko doseže vrhunec zrelosti, se odvije pravcati spektakel, ko se 2500 trgačev zbira od zore do sončnega zahoda, da bi pobrali te dragocene rumene gomolje.
Zgodba o krompirju Bonotta
Krompir Bonotta, vzgojen s posebno skrbnostjo in pobran na vrhuncu zrelosti, izstopa po svoji edinstveni aromi in okusu. Ti drobni rumeni gomolji, ki rastejo na zemlji Biskajskega zaliva, bogati z minerali, predstavljajo pravo kulinarično poslastico. Teden dni v maju je ključen čas, ko se otok prebudi in trgači, odeti v sončno svetlobo, ročno poberejo krompir, ki bo kmalu krasil mize najprestižnejših svetovnih restavracij.
Zakaj je krompir tako dragocen?
Značilna nežna limonina aroma, vonj po oreščkih in slan, mineralen okus, ki vztraja v ustih, naredijo Bonotto krompir neprecenljiv. Uporablja se za juhe, solate, kreme ali pireje, pri čemer je ključno, da lupine ostanejo nedotaknjene, ohranjajoč esenco morja in zemlje.
Ugodna konkurenca in Britanski izziv
Kljub ekskluzivnosti krompirja Bonotta se pojavlja tudi konkurenca. Britanska veriga supermarketov Tesco je pred nekaj leti predstavila krompir, ki ga ponuja po ceni okoli 2 evra na kilogram. Ti britanski sorodniki francoskih plemičev rastejo na otoku Jersey in čeprav imajo podobno podnebje in zemljo, poznavalci trdijo, da Bonotto krompir v vrhunskem okusu še vedno vodi.
Čar otoka Noirmoutier
Otok Noirmoutier ni le dom najdražjega krompirja, temveč tudi prizorišče čudovite arhitekture, desetin kilometrov peščenih plaž in vonja po borovcih, ki so posajeni kot veliki dežniki. Povezan s kopnim s stoletnim nasipom in novejšim mostom, otok predstavlja pravo oazo vredno raziskovanja.
Krompir Bonotta z otoka Noirmoutier ni le krompir; je simbol prestiža in edinstvenosti. Njegova cena odraža skrbno nego in posebno kulinarično izkušnjo, ki jo ponuja. Kljub visokim stroškom lahko raziskovalci kulinarike najdejo tudi ugodnejše alternative. Ne glede na to, ali izbirate ekskluzivnost ali ugodnost, se zgodba o tem majhnem francoskem otoku nadaljuje. Odkrijte njegove gastronomske skrivnosti in naravne lepote.
[Vir: Pun kufer]; Foto: Pixabay ; Portal24