Otroci, navdihnjeni z družbenimi mediji, s kozmetiko za odrasle ogrožajo svoje zdravje

Osemletni otroci, navdihnjeni s svojimi najljubšimi vplivneži na družbenih medijih, uporabljajo izdelke za nego kože, ki pa lahko povzročijo resne težave s kožo, opozarjajo britanski dermatologi. Trend je sprožil alarm v zdravstveni skupnosti. Mnogi otroci se namreč podajajo v svet luksuznih kozmetičnih izdelkov, ki niso primerni za njihovo mlado kožo.

Britansko združenje dermatologov je opozorilo, da nekateri izdelki, ki jih uporabljajo otroci, vsebujejo potencialno škodljive aktivne sestavine, namenjene odraslim, kot so kisline za piling. Takšni izdelki lahko povzročijo alergije ali ekceme. Omenjeno pa za zdravje kože otrok predstavlja veliko tveganje, poroča BBC News.

Fascinacija nad nego kože se je razširila med otroci predvsem zaradi vpliva družbenih medijev. Priljubljeni vplivneži na platformah, kot sta YouTube in TikTok, promovirajo te izdelke. Osemletna Sadie je prvič naletela na videoposnetke o negi kože na TikToku. Na tem omrežju vplivneži govorijo o “čudovitih učinkih” izdelkov. Med njimi jo je še posebej pritegnil izdelek podjetja Bubble, ki se “iztisne v obliki rože,” in ameriška znamka Drunk Elephant. Slednja prodaja različne izdelke, vključno z balzami za ustnice in vlažilnimi kremami.

Sestavine niso primerne za otroško kožo

Nekateri izdelki privlačijo otroke tudi zaradi svoje pisane embalaže in risb živali, kar jih naredi še bolj privlačne. Drunk Elephant je ena izmed najbolj pogosto predstavljenih blagovnih znamk v spletnih vsebinah za nego kože za odrasle in otroke, zaradi česar so izdelki postali zaželeni med mlajšo populacijo.

Vendar pa mnogi od teh izdelkov, ki stanejo precej denarja, vsebujejo aktivne sestavine, ki niso primerne za otroško kožo, kot so kisline in retinol. To lahko povzroči težave, kot so srbenje, rdečina in draženje kože, kot je opisala mati Sadie, Lucy. Kljub temu pa se otroci pogosto trudijo uporabljati te izdelke, saj jih vidijo kot “najboljšo nego za kožo.”

Pediatrična dermatologinja dr. Tess McPherson iz Britanskega združenja dermatologov opozarja, da je pomembno, da otroci prejmejo pravilne informacije o negi kože. Večina izdelkov, ki jih otroci uporabljajo, je namenjena proti staranju. Slednje pa ni primerno za mlado kožo. Takšni izdelki lahko povzročijo težave, ne glede na starost, in predstavljajo tveganje za občutljivo otroško kožo.

Vabljiva embalaža

Zaskrbljenost se širi tudi glede privlačne embalaže, ki je pogosto svetla in barvita, kar je privlačno za otroke. Starši, ki se srečujejo s težavami v zvezi z nego kože svojih otrok, se morajo posvetovati z zdravnikom ali dermatologom, da dobijo učinkovito zdravljenje, saj ni potrebno zapravljati veliko denarja za drage izdelke.

Trenutno ni starostnih omejitev za nakup teh izdelkov v trgovinah ali na spletu, kar še dodatno povečuje skrb staršev. V odzivu na to težavo je podjetje Boots napovedalo dodatno usposabljanje za svoje kozmetične strokovnjake v trgovinah, da bi bolje osveščali mlajše kupce in njihove starše o primerni negi kože za otroke.

Skupnost se zdaj trudi ozavestiti starše in otroke o tveganjih, povezanih z uporabo takšnih izdelkov, ter zagotoviti ustrezno nego kože za mlajše generacije, ki je varna in učinkovita.

vir; Foto: Freepik; Portal24