Otvoritev Centra Rog spremljali protest, Policija in solzivec

ByAna Koren

27. oktobra, 2023 ,

Otvoritev Centra Rog spremljali protest, Policija in solzivec

V Ljubljani se je odvilo slavnostno odprtje Centra Rog, ki se nahaja na območju nekdanje tovarne Rog. Dogodek, ki je bil obogaten s protesti, je župan Zoran Janković označil kot “znak nespoštovanja.”

Svečanost otvoritve Centra Rog je bila zaznamovana z protesti, saj so se pred stavbo zbrali aktivisti, opremljeni z bobni in transparenti. Protestniki so stavbo obkrožili in izrazili svoje nezadovoljstvo glede izjave župana Jankovića, ki je pred mesecem dni označil Center Rog kot “Mal je velik tale Rog za okrog, nje?” Nekateri gostje odprtja so se odločili zapustiti prizorišče.

Med otvoritveno slovesnostjo je posebna enota policije varovala vhod v Center Rog. Po več kot dveh urah protestov so policisti uporabili solzivec, ena od protestnic pa je bila odpeljana v urgentni center.

Protestniki so se zbrali v Parku izbrisanih pred Centrom Rog, kjer so nosili različne transparente, izmed katerih je bil najbolj izstopajoč “Tajna otvoritev, javna osvoboditev,” kar se je nanašalo na zasebno naravo odprtja centra, ki je bil dostopen le gostom z vabili. Protestniki so okoli stavbe označevali pročelje in stekla izložb z grafiti, nalepkami in barvo.

Po uri kroženja so protestniki poskušali prebiti na odprtje in okupirati stopnišče, vendar so jih varnostniki preprečili. Nato je prišla skupina policistov, kar je privedlo do prerivanja in vzklikanja. Kljub temu so se protestniki hitro umirili, ko je posebna enota policije prispela na prizorišče.

“Proizvajalnica idej”

Direktorica Centra Rog, Renata Zamida, je na otvoritveni slovesnosti poudarila, da se center odpira natanko sto let po prvem zagonu proizvodnje v teh prostorih. Center nudi devet skupnostnih delavnic, ki so namenjene ustvarjanju uporabnih objektov in skoraj polovico stavbe zasedajo studii za kreativce. Center Rog želi privabiti različne generacije prebivalcev, ne samo strokovnjakov s področja oblikovanja in umetnosti.

Nekdanji uporabniki Roga so izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi prostorske stiske za ustvarjalce v kreativnih industrijah. V odprtem pismu so pozvali Mestno občino Ljubljana, da zagotovi prostore za več kot 500 ustvarjalcev. Kljub otvoritvi Centra Rog ostaja vprašanje, ali bo center resnično rešil prostorsko stisko nevladnikov in samozaposlenih v kulturi.

Center Rog bo deloval kot “proizvajalnica idej,” ki bo ponujala različne možnosti za ustvarjanje in druženje, vključno s knjižnico in kavarno, bistrojem in delavnicami, ter bo promoviral inovativne, družbeno odgovorne in okolju prijazne izdelke za skupno dobro.

vir

Foto: STA

Portal24