Padec na Wall Streetu zaradi geopolitičnih napetosti in strahu pred dvigom obrestnih mer

V petek so ameriške delnice zaključile trgovalni teden s strmim padcem. Vlagatelji so namreč zaskrbljeni zaradi možnih novih dvigov obrestnih mer in naraščajočega konflikta med Izraelom in Hamasom.

Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta padla za več kot eno odstotno točko. Vseh 11 sektorjev indeksa S&P 500 je zaključilo v negativnem območju. Občutno so padli tudi sektorji tehnologije in financ.

Alan Lancz, predsednik investicijsko svetovalnega podjetja Alan B. Lancz & Associates Inc., je izjavil, da bodo “vlagatelji ob koncu tedna previdni in bodo umikali denar.”

Finančni indeks S&P 500 je zabeležil padec za 1,6 odstotne točke. Regionalni bančni indeks KBW pa je padel za 3,5 odstotne točke. Delnice Regions Financial so doživele udarec s padcem za 12,4 odstotne točke, kljub temu, da je njihov dobiček presegel analitična pričakovanja.

Potem ko je predsednik Federal Reserve, Jerome Powell, komentiral moč ameriškega gospodarstva in potrebo po strožjih pogojev zadolževanja zaradi nadzora inflacije, je donos 10-letne državne obveznice padel dan po tem, ko je prvič po letu 2007 presegel pet odstotnih točk.

Indeks Dow Jones je zaključil s padcem za 286,89 točke.

Indeks S&P 500 je izgubil 53,84 točke.

Nasdaq Composite je upadel za 202,37 točk.

Za teden dni je Dow izgubil 1,6 odstotne točke, S&P 500 2,4 odstotne točke, Nasdaq pa 3,2 odstotne točke.

Vpliv padca

Vpliv padca je bil občuten tudi v energetskem sektorju, saj so delnice SolarEdge padle za 27,3 odstotne točke zaradi opozorila o zmanjšanju prihodkov v četrtem četrtletju. Medtem so delnice American Express upadle za 5,4 odstotne točke, kljub temu, da je njihov dobiček presegel pričakovanja.

Sezona objav poslovnih rezultatov za tretje četrtletje je v polnem teku, pri čemer so rezultati nekaterih srednje velikih bank pokazali upad, povezan z nedavno povišanjem obrestnih mer s strani Federal Reserve.

Trgovalna aktivnost na ameriških borzah je bila živahna, z obsegom trgovanja 11,05 milijarde delnic, kar je nad povprečjem zadnjih 20 trgovalnih dni.

Razmerje med padajočimi in rastočimi izdajami na NYSE in Nasdaqu je bilo v prid padcem, kar kaže na široko prodajalno aktivnost na trgih.

Indeks S&P 500 ni zabeležil novih rekordnih vrednosti v tem tednu, medtem ko je Nasdaq Composite zabeležil devet novih vrhuncev in kar 420 novih najnižjih vrednosti.

vir

Foto: Portal24