(Foto: Reuters)

Ukrajina, ki jo že tri mesece pretresa vojna za pomoč pri zbiranju sredstev, načrtuje nadaljnjo uporabo vlagateljev v kriptovalute, a je majski padec prizadevanje za zbiranje sredstev nekoliko okrnil.  Ukrajinska vlada je po ruski invaziji na Ukrajino 24. februarja uporabila družbena omrežja in na njih prosila za donacije v kriptovalutah. Podpredsednik ukrajinske vlade Mihail Fedorov je ta teden na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu lobiral za nove vlagatelje v kriptovalute. 

Vladni sklad Pomoč Ukrajini je 19. marca sporočil, da je zbral več kot 60 milijonov dolarjev kriptovalut. Alex Bornyakov namestnik ukrajinskega ministra za digitalno preobrazbo pa je povedal, da je bila dva meseca pozneje, 19. maja, skupna vrednost zbranih kriptovalut 51,5 milijona dolarjev.

A so kriptovalute v zadnjih tednih močno padle. Bitcoin je tako maja izgubil več kot 20 % svoje cene po aprilskem padcu za 17 %, padec pa poudarja tveganja, s katerimi se soočajo imetniki teh nestanovitnih sredstev.

Vsa sredstva, zbrana v skladu “Pomoč Ukrajini”, so bila shranjena v kriptovaluti, vlada je lahko od tega za opremo za ukrajinsko vojsko porabila 45 milijonov dolarjev je povedal Bornyakov.

Ukrajina svoja prizadevanja za obrambo delno financira s kriptovalutami. Leto pred vojno se je povečalo Število donacij v bitcoinih ukrajinskim prostovoljskim skupinam, od katerih so nekatere dobavljale opremo vladnim silam pa se je leto pred vojno povečalo. Kriptovalute sicer lahko zagotovijo nekaj prepotrebnih sredstev, a je Kijev ocenil, da v naslednjih treh mesecih, da bi pomagal ukrajinskemu gspodarstvu, ki ga je prizadela vojna potrebuje 15 milijard dolarjev.

Vir: Reuters