Padec zalivskih trgov po iranskem napadu na Izrael

Foto: Freepik

Padec zalivskih trgov po iranskem napadu na Izrael

V nedeljo so zalivski trgi zabeležili rahel padec, kar je odraz zgodnjega odziva vlagateljev na brezprecedenski iranski napad na Izrael, ki je posledično sprožil previdnost med trgovalci na mednarodnih trgih. Dogajanje na trgih bo v prihajajočem tednu verjetno nestanovitno, saj se bodo vlagatelji odzvali ne samo na geopolitične napetosti, ampak tudi na ključne globalne ekonomske podatke, vključno z nedavno objavljeno višjo kot pričakovano inflacijo v ZDA.

Iranski napad z brezpilotnimi letalniki in raketami na Izrael je bil odgovor na domnevni izraelski napad na iranski konzulat v Siriji. Ta dogodek je povzročil, da so ZDA in Izrael opozorili na možnost “veliko večjega odziva” v primeru nadaljnjih povračilnih ukrepov. Izraelska stran je nakazala, da njihova vojaška kampanja še ni končana, s čimer so še povečali negotovost na trgih.

Tina Fordham, geopolitična strateginja iz Londona, opozarja na možnost razširitve konflikta, kar bi lahko imelo daljnosežne posledice za cene surovin, še posebej nafte. Fordham pričakuje, da se bodo cene nafte, ki so že bile podprte z zaskrbljenostjo glede Irana, v ponedeljek še dodatno dvignile.

Vpliv na delniške trge

Savdski referenčni delniški indeks je zabeležil padec za 0,3 odstotka, medtem ko je katarski glavni indeks upadel za 0,8 odstotka. Nasprotujoče temu pa so delnice na širokem indeksu v Tel Avivu zabeležile rast za 0,3 odstotka. Ta različni odziv trgov kaže na kompleksnost situacije in različne načine, kako se lahko geopolitična nestabilnost odraža na regionalnih trgih.

Pridobitve so bile opažene tudi pri tradicionalno varnih naložbah. Zlato je preseglo 2.400 dolarjev za unčo, doseže nove rekordne vrednosti. Prav tako je referenčna donosnost 10-letne ameriške zakladnice padla za skoraj 8 bazičnih točk, kar je največji dnevni padec v enem mesecu, odražajoč povečano povpraševanje po varnejših naložbenih možnostih.

Kriptovalute in njihov odziv

Bitcoin, ki je eden redkih sredstev, ki se trguje 24 ur na dan, je zabeležil padec za 8 odstotkovna približno 62.000 USD, ko so se pojavila poročila o iranskem napadu. Čeprav se je nato nekoliko okrepil, ostaja volatilen v luči trenutnih dogodkov.

Poleg geopolitičnih vprašanj, vlagatelji v ponedeljek ne bodo prezrli tudi drugih pomembnih tem, vključno z nedavnimi podatki o inflaciji v ZDA. Samy Chaar, glavni ekonomist pri Lombard Odier iz Ženeve, poudarja, da smo še vedno v obdobju prebavljanja teh podatkov in njihovega pomena za prihodnje poteze Federal Reserve. Dolgoročno lahko ta nestanovitna tržna okolja predstavljajo obdobja ranljivosti, še posebej po nedavnih obdobjih tržnih uspehov, ki so sledila globalnim ekonomskim izboljšavam in pričakovanjem znižanja obrestnih mer s strani glavnih centralnih bank.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik