Padec zaupanja v vlado Roberta Goloba: Glavni vzrok – neučinkovitost

Najnovejša anketa Mediane za Delo je razkrila, da kar 56,3 odstotkov vprašanih meni, da je neučinkovito delovanje ključni razlog za padec zaupanja v vlado Roberta Goloba. Večina meni, da bi morala biti na vrhu vladne lestvice prioritet zdravstvena reforma, ki ji sledita obnova po poplavah in boj z inflacijo.

Opozicijski volivci NSi in SDS so še bolj kritični do trenutnega delovanja vlade. Med njimi jih kar 90 odstotkov in 84 odstotkov meni, da je neučinkovitost ključni problem.

V anketo, ki jo je med 2. in 5. oktobrom izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, je bilo vključenih 723 prebivalcev Slovenije. Med drugimi razlogi za padec zaupanja so vprašani izpostavili tudi običajen padec popularnosti po dobrem letu vodenja (30,9 odstotkov), nespretno komuniciranje (26,4 odstotkov), pomanjkanje integritete (22,6 odstotkov) in pomanjkanje vizije (21,2 odstotkov).

Glede prioritet vlade se 75,1 odstotka vprašanih strinja, da je zdravstvena reforma ključna. Na seznamu prioritet ji sledijo obnova po poplavah (55,8 odstotkov), boj z inflacijo (55 odstotkov), pokojninska reforma (29,4 odstotkov), stanovanjska reforma (17,9 odstotkov), reforma šolstva (13,5 odstotkov) in reforma plač javnega sektorja (9,9 odstotkov).

Vedno večji poudarek na zdravstveni reformi dajejo volivci SD in starejši od 65 let. Anketiranci iz koroške in savinjske regije ter tisti z osnovnošolsko izobrazbo so bolj zaskrbljeni zaradi obnove po poplavah. Mladi in volivci Levice pa vidijo potrebo po stanovanjski reformi. Pokojninska reforma je medtem pomembna predvsem za starejše anketirance, poroča časnik Delo.

vir Foto: STA

Portal24