Pakistan zaradi “blasfemične vsebine” blokiral Wikipedio

Pakistan je zaradi objave “blasfemične vsebine” blokiral Wikipedio. O potezi so obvestili, potem ko je brezplačna spletna enciklopedija dobila 48-urni rok, da odstrani nekaj gradiva. Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA) je sporočila, da Wikipedia ni izpolnila njenega ultimata.

Fundacija Wikimedia, ki gosti Wikipedijo, je dejala, da prepoved pomeni, da bo Pakistancem onemogočen dostop “do največjega brezplačnega skladišča znanja”

Bogokletje je v Pakistanu zelo občutljivo in vnetljivo vprašanje.

V Pakistanu, državi z muslimansko večino so bile blokirane tudi druge platforme, vključno s Tinderjem, Facebookom in YouTubom.

Tiskovni predstavnik PTA Malahat Obaid je dejal, da se Wikipedia ni odzvala na “ponavljajoče se zahteve” glede odstranitve “blasfemične vsebine”.

“Res so odstranili nekaj gradiva, vendar ne vsega,” je dodal in potrdil, da bo spletna stran ostala blokirana, dokler ne bo odstranjeno “vse sporno gradivo”.

Podrobnosti o zadevnem materialu niso bile razkrite.

Fundacija Wikimedia je dejala, da bi, če bi se prepoved nadaljevala, “vsem onemogočila dostop do pakistanskega znanja, zgodovine in kulture”.

Borci za svobodo govora so izrazili zaskrbljenost zaradi te poteze, češ da se zdi, da gre za “skupno prizadevanje za večji nadzor nad vsebino na internetu”.

“Glavni namen je utišati vsako nasprotovanje,” je dejal aktivist za digitalne pravice Usama Khilji. “Bogokletje je velikokrat uporabljeno kot orožje za ta namen,” je dodal Khilji.

Foto: Wikipedia

Ne spreglejte…

ZN: Novi izraelski zakon o orožju spodbuja prelivanje krvi

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Tuerk je Izraelce in Palestince pozval k umiritvi napetost. Izrazil je tudi obžalovanje zaradi nedavnih izraelskih ukrepov, zlasti glede nošenja orožja, ki bi lahko spodbudili nasilje in prelivanje krvi.

Širjenje krvavega nasilja, ki ga spremljamo že od začetka leta je vrhunec doseglo konec januarja. Slednje krepi strah pred novo spiralo nasilja med Izraelci in Palestinci. Mednarodni pozivi k miru se vrstijo, med njimi je rudi poziv ameriškega državnega sekretarja Antonya Blinkena. Blinken je v ponedeljek in torek obiskal Jeruzalem in Ramalo… več tukaj.