Palestina: Na zahodnem bregu ubitih sedem humanitarnih delavcev

ByMiha Kovač

2. aprila, 2024 , , ,
[Foto: Zajem zaslona]

Palestina: Na zahodnem bregu ubitih sedem humanitarnih delavcev

V ponedeljek je bilo zračnem napadu na Zahodni breg ubitih najmanj sedem humanitarnih delavcev, ki so sodelovali pri dostavi hrane, so potrdili preverjeni posnetki. Izraelska vojska je izrazila “iskreno sočutje” za smrt najmanj pol ducata tujih humanitarnih delavcev. Odgovornosti za incident izraelska vojska ni prevzela.

Žrtve napada so bili prostovoljci dobrodelne organizacije World Central Kitchen (WCK) in med njimi so bili britanski, avstralski, kanadski, ameriški in poljski državljani. Avstralski premier Anthony Albanese je smrt 44-letne humanitarne delavke Zomi Frankcom iz Melbourna označil kot “nesprejemljivo” in zahteval “polno odgovornost” izraelskega obrambnega ministrstva.

Po poročilu bolničarja palestinskega Rdečega polmeseca Mahmouda Thabeta, so bili delavci v konvoju, ki je prečkal sever Gaze, ko jih je zadela izraelska raketa. Thabet navaja, da so bili delavci na poti nazaj v Rafo na jugu po usklajevanju distribucije novo prispele pomoči na severu.

V odzivu na tragedijo je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila “najgloblje sožalje” družinam in prijateljem žrtev. Izrael se je medtem po dvotedenski raciji umaknil iz glavne bolnišnice v Gazi Al-Shifa, kjer trdi, da je ubil 200 skrajnežev. Vrnitev Palestincev v zdravstveni center je razkrila močno požgane in poškodovane zgradbe, za kar Izrael krivi Hamas.

Združeni narodi načrtujejo misijo v bolnišnico, da bi ocenili škodo in pomagali Palestincem prejeti nujno potrebno zdravniško pomoč. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, je izpostavil, da je od začetka izraelskega obleganja 18. marca umrlo približno dva ducata bolnikov, kar poudarja resnost situacije.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona