Palestina pravi, da je izraelski napad prizadel šolo, ki jo vodijo ZN

ByA.K.

4. novembra, 2023 , , ,

Palestina pravi, da je izraelski napad prizadel šolo, ki jo vodijo ZN

Palestina poročajo o strašnem dogodku v severni Gazi, kjer naj bi izraelski zračni napad zadel šolo pod vodstvom ZN, navaja Reuters. Šola je služila kot zatočišče za tisoče evakuiranih, ki so se trudili najti varnost med spopadi v regiji. Palestinske priče so povedale, da je Izrael napadel šolo Al-Fakhoura v Jabaliji zjutraj. V napadu je umrlo najmanj 15 ljudi, desetine pa je bilo ranjenih, je sporočil predstavnik zdravstvenega ministrstva v Gazi, Mohammad Abu Selmeyah. Posnetki Reutersa so prikazali srhljive prizore, razbitega pohištva, krvave madeže po tleh in prestrašene ljudi.

Eden od preživelih je povedal: “Tukaj sem stal, ko so se zgodili trije bombni napadi, z lastnimi rokami sem nosil truplo in še enega obglavljenega trupla,” in jokal od obupa. “Bog se bo maščeval.” V bližini ga je tolažil stanovalec, medtem ko je drugi moški jezno vprašal: “Od kdaj je postalo normalno stavkati po zavetiščih? To je tako nepošteno.”


Ni osamljen incident

Juliette Touma, direktorica komunikacij pri Palestinski agenciji ZN za begunce (UNRWA), je potrdila, da je bila zadeta šola, ki jo vodijo ZN in je na območju mesta Gaza. Povedala je, da so med žrtvami tudi otroci, vendar UNRWA še ni mogla preveriti točnega števila žrtev. “Vsaj ena raketa je prizadela šolsko dvorišče, kjer so bili šotori za razseljene družine. Druga je prizadela šolo, kjer so ženske pekle kruh,” je po telefonu dejala Touma.

To ni bil osamljen incident. Palestinske oblasti so poročale, da je vrsta zračnih napadov v preteklem tednu opustošila dele begunskega taborišča Jabalia, največjega od več begunskih naselij v Gazi, pri čemer je bilo ubitih najmanj 195 ljudi.

Poleg tega je Ministrstvo za zdravje v Gazi sporočilo, da sta v drugem izraelskem raketnem napadu na vratih otroške bolnišnice Nasser umrli dve ženski, več ljudi pa je bilo ranjenih. Izraelska vojska za zdaj ni komentirala nobenega od teh incidentov.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken srečal z regionalnimi arabskimi voditelji. Razpravljali naj bi o tem, kako omejiti konflikt in zagotoviti humanitarno pomoč prebivalcem Gaze.

vir

Foto: Gaza/NextaTv X (fotografija je simbolna)

Portal24