Pandemija covida-19 močno upočasnila boj proti otroški revščini

Pandemija covida-19 je močno upočasnila boj proti otroški revščini, kaže novo poročilo Unicefa in Svetovne banke. Po njihovih podatkih kar 333 milijonov otrok živi v skrajni revščini. Slednje pomeni, da vsak šesti otrok na svetu živi z manj kot 2,15 dolarja na dan. Poročilo navaja, da bi se 30 milijonov otrok rešilo iz revščine, če ne bi bilo pandemije.

Generalna direktorica UNICEF-a, Catherine Russell, je ob tem poudarila, da so hude krize, kot posledica covida-19, vojn, podnebnih sprememb in gospodarskih šokov, zaustavile napredek in pustile milijone otrok v skrajni revščini. “Svet, v katerem 333 milijonov otrok živi v skrajni revščini, prikrajšanih ne le za najosnovnejše potrebe, ampak tudi dostojanstva, življenjskih priložnosti in upanja, je preprosto nesprejemljiv,” je dejala Russell.

Poročilo opozarja, da skrajna revščina prizadene kar 40 odstotkov otrok v podsaharski Afriki. Kljub zmanjšanju revščine otrok v drugih delih sveta, se je v podsaharski Afriki močno povečalo, predvsem zaradi hitre demografske rasti, pandemije in katastrof, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Luis Felipe Lopez-Calva, direktor Svetovne banke za revščino in enakost, je poudaril, da teh otrok ne bi smeli zapustiti. “Odprava revščine otrok je politična odločitev,” je še dejal Lopez-Calva.

Foto: Pexels

Portal24