Pankracij ni upravičil slovesa “ledenega moža”

ByAna Koren

12. maja, 2024 ,
Foto: Freepik

Pankracij ni upravičil slovesa “ledenega moža”

Pankracij, prvi iz skupine tako imenovanih “ledenih mož”, ki po ljudskem verovanju v maju prinašajo hlad in dež, letos ni upravičil svojega imena. Po vsej Sloveniji namreč vlada pretežno jasno vreme s temperaturami, ki presegajo 20 stopinj Celzija.

Toplo vreme kljub pričakovanjem

Agencija RS za okolje (ARSO) poroča, da so temperature danes dosegle med 22 in 26 stopinj Celzija. Čeprav bo popoldne v nekaterih notranjih delih države spremenljivo oblačno s posameznimi plohami, morda celo z nevihto, toplejše vreme ostaja.

Prihajajo hladnejši dnevi?

V naslednjih dneh, ko svoj dan praznujeta še preostala “ledena moža” Servacij in Bonifacij, se vreme predvidoma obrne. ARSO napoveduje za ponedeljek pretežno oblačno vreme s krajevnimi padavinami, vključno z možnostjo neviht. Jutranje temperature bodo padle na 9 do 15, dnevne pa se ne bodo povzpele višje od 22 stopinj Celzija.

Mokra Zofka prinaša dež

V sredo, ko goduje sv. Zofija, znana v ljudskem izročilu kot mokra Zofka, se obeta nadaljevanje oblačnega vremena s postopnim širjenjem padavin iz zahoda proti vzhodu države. Ta dan bi lahko končno upravičil sloves maja kot meseca “ledenih mož”.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik