Papež Benedikt XVI. bo pokopan v grobnici Janeza Pavla II.

ByAna Koren

3. januarja, 2023

Papež Benedikt XVI. bo pokopan v grobnici Janeza Pavla II.

Pokojni papež Benedikt XVI. bo pokopan v nekdanji grobnici svojega predhodnika Janeza Pavla II., je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Njegovo zadnje počivališče bo v kripti bazilike svetega Petra. Truplo bodo tja odpeljali v četrtek. Pred tem bo papež Frančišek pred baziliko ob navzočnosti več deset tisoč vernikov obhajal mašo za Benedikta.

Benedikt je umrl v soboto zjutraj v starosti 95 let.

Papež Janez Pavel II. po smrti leta 2005 so ga pokopali v kripti. Nekaj ​​let kasneje so njegove posmrtne ostanke prenesli k Michelangelovi skulpturi Pieta v baziliki svetega Petra, tako da je njegov grob v kripti prazen.

Truplo Benedikta XVI. je položeno pred glavnim oltarjem bazilike, kjer se mu bo poklonilo na tisoče ljudi. 

Papež Frančišek o Benediktu XVI.: plemenit in prijazen

Papež Frančišek je danes vodil tradicionalno praznovanje svetovnega dneva miru, a je začetek novega leta v Vatikanu zasenčila smrt njegovega predhodnika Benedikta XVI. Frančišek je za pokojnega Benedikta XVI. vodil mašo v baziliki svetega Petra. Benedikt je umrl v soboto umrl v 95. letu starosti, tridnevni javni poklon bo v isti cerkvi. 

Vatikan je danes objavil prve slike pokojnega Benedikta. Slike ga prikazujejo v rdečih in zlatih liturgičnih oblačilih, položen je v kapeli samostana, kjer je umrl. Njegovo truplo bodo brez slovesnosti prenesli v baziliko, za razliko od smrti papeža Janeza Pavla leta 2005, čigar truplo so prenesli v slovesni procesiji na prostem, ki jo je po vsem svetu prenašala televizija… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona