Danes se bo v majhni prerijski skupnosti Maskwacis v Alberti predvidoma zbralo več tisoč staroselcev. Prišli bodo, da bi slišali dolgo pričakovano opravičilo papeža Frančiška. Papež se bo opravičil za več generacij zlorab in kulturnega zatiranja v katoliških šolah po Kanadi.

Papež Frančišek naj bi danes prispel na kraj, kjer je bila staroselska rezidenčna šola Ermineskin, ki je zdaj bolj kot ne ruševina. Ustavil se bo na lokaciji nekdanje šole in bližnjega pokopališča. Nato bo preživele šolarje, njihove sorodnike in druge podpornike nagovoril na velikem odprtem prostoru.

Papež je v Edmonton prispel včeraj. Pozdravili so ga predstavniki treh glavnih kanadskih staroselskih skupin Metidov in Inuitov, cerkveni in politični dostojanstveniki ter premier Justin Trudeaujem. Preostanek dneva je papež preživel v semenišču v glavnem mestu dežele.

To je ključni korak v prizadevanjih katoliške cerkve za spravo z domorodnimi skupnostmi, da bi jim pomagala ozdraviti se po večgeneracijskih travmah. Papež Frančišek je dejal, da je njegov obisk romanje pokore. Na kanadskih tleh prosi odpuščanje za zlo, ki so ga katoliški misijonarji storili staroselcem.

Opravičilo

Obisk sledi njegovemu opravičilu v Vatikanu 1. aprila. Papež se je takrat opravičil za generacije travm, ki so jih domorodna ljudstva utrpela zaradi vsiljene cerkvene politike. Politike, ki je želela odpravila njihovo kulturo in jih asimilirati v kanadsko krščansko družbo.

Papežev ton osebnega kesanja je nakazal pomemben premik za papeštvo, ki zlorabe že dolgo priznava in odločno uveljavlja pravice in dostojanstvo domorodnih ljudstev.

Ne zamudite:
Vatikan zavrnil ideje nemškega naprednega gibanja

Vatikan je v četrtek močno udaril po nemškem naprednem gibanju. Cilj gibanja je dati katoliškim laikom besedo pri doktrinarnih zadevah, kot so homoseksualnost in duhovnice. Vatikan pravi, da bi to lahko povzročilo razkol v vesoljni Cerkvi… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

Komentar: